Volledig scherm
© ANP

'Zet slimme fietsrekken in' bij station Nijmegen

NIJMEGEN - De D66-fractie in Nijmegen wil dat de gemeente gaat kijken naar het inzetten van 'slimme fietsrekken' bij het NS-station. De capaciteit van stallingen kan daarmee fors vergroot worden, blijkt uit een succesvolle proef van Prorail en de NS in onder meer Zutphen. Daar zijn de fietsrekken via een schakelaar aangesloten op een computernetwerk.

Via dit systeem zijn de lege plekken altijd zichtbaar. Ze kunnen zelfs gemeld worden aan fietsers. Bovendien is te zien hoe lang een fiets al in de klemmen staat. Fietsen die dan langer staan dan de afgesproken termijn van bijvoorbeeld tien dagen (zogenaamde weesfietsen), kunnen dan weggehaald worden door de beheerder. In Zutphen is gebleken dat de capaciteit van de stallingen hierdoor met 30 procent stijgt.

D66 vindt dat de gemeente met Prorail in overleg moet gaan over de mogelijkheden voor Nijmegen. Volgens een woordvoerder van Prorail heeft Nijmegen ook al eens contact gezocht over de proef. Dat heeft destijds niet tot concrete afspraken geleid. Volgens een woordvoerder van de gemeente volgt Nijmegen de aanpak van Zutphen met interesse. "Maar we hebben nog geen idee wat de kosten zijn."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.