Volledig scherm
Antifascisten van de AFA demonstreren in Amsterdam tegen wat is gebeurd in het Amerikaanse Charlotteville. © Maarten Brante

Zevensprong protesteert tegen 'rechtse' demonstratie in stadsdeel Dukenburg

NIJMEGEN - Bewonersplatform De Zevensprong wil dat Nijmegen de toestemming intrekt voor een demonstratie in stadsdeel Dukenburg van de Actiegroep Vrijheid voor Nationalisten. Die is gepland voor zaterdag. 

De gemeente laat weten niet op het verzoek van de bewoners in te gaan. Een woordvoerder: ,,Het recht op demonstreren is een grondrecht in Nederland. Alleen zwaarwegende argumenten leiden tot een verbod. Die zijn hier niet aan de orde."

Het bestuur van De Zevensprong vreest dat er tegendemonstraties komen in Dukenburg, het stadsdeel waarvoor De Zevensprong opkomt. De voorzitter: ,,Die signalen hebben we al gekregen van linkse activisten van AFA (Anti-Fascistische Aktie, red.). De mogelijkheid is zeker niet uitgesloten dat het komt tot een escalatie. We hebben geen behoefte aan knokpartijen in onze wijken."

Bite Back

Vorige week stemde het Nijmeegse college van B en W in met een demonstratie in stadsdeel Dukenburg. Er was al toestemming voor twee andere demonstraties op zaterdagmiddag in de binnenstad: van de veganisten van Bite Back en Nijmegen Tegen Racisme. Ook vindt zaterdag het drukbezochte historische Gebroeders van Limburgfestival plaats. Vandaar dat het college ervoor heeft gekozen naar Dukenburg uit te wijken.

Ordeverstoringen

De gemeente is bang dat verschillende demonstraties van 'links' en 'rechts' bij elkaar in de buurt leidt tot ordeverstoringen. De Zevensprong heeft daar begrip voor. ,,Maar Dukenburg is niet de plek die voor de hand ligt voor een demonstratie. Dit stadsdeel wordt weer eens gebruikt als afvalputje van de stad door het risico voor knokpartijen hierheen te verplaatsen. Waarom Dukenburg en niet een ander stadsdeel?"

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.