Volledig scherm
Twee C-130 Herculestoestellen. © Ministerie van Defensie

Zie jij die Hercules ook laag langs scheren? Dit is waarom

NIJMEGEN - ‘What the hell deed dat vliegtuig zo laag boven Nijmegen?', vraagt Karst Lovers zich enkele weken geleden op Twitter af. En hij is niet de enige die een Hercules C130 ook deze dagen laag over ziet vliegen. Zelf heeft Lovers het al snel uitgevonden. Het is een oefening van Defensie. Nijmegen ligt, net als Arnhem, in een laagvlieggebied.

Oefening Orange Bull is al vanaf maandag aan de gang en wordt nog tot vrijdag 5 april gehouden. En dat betekent dat de twee Herculestoestellen die worden ingezet overdag op 100 meter hoogte mogen vliegen in het gebied tussen vliegbasis Eindhoven, 't Harde en Airport Twente. In die driehoek liggen onder andere Nijmegen en Arnhem. 's Nachts mag niet lager dan 200 meter gevlogen worden.

Defensie oefent met onder andere de Luchtmobiele Brigade, het Korps Mariniers en het Korps Commando Troepen met laagvliegen, maar ook met vliegen met nachtzichtapparatuur, het droppen van parachutisten en lading aan een parachute en het maken van tactische landingen in vijandelijk gebied.

De Herculestoestellen maken drie vluchten per dag. Ze vliegen niet alleen vanaf Eindhoven richting 't Harde en Twente. Ook vliegveld Schaffen in België, vliegbasis Woensdrecht en De Kooij in Den Helder worden aangedaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.