Volledig scherm
Radboudumc © Radboudumc

Ziek kind krijgt betere hulp thuis

NIJMEGEN - Ernstig zieke kinderen die na behandeling in het ziekenhuis met ontslag gaan, kunnen rekenen op extra ondersteuning thuis. Dat moet voorkomen dat ze snel weer moeten worden opgenomen, omdat ze het thuis niet redden.

Dat is de inzet van een nieuw initiatief waar Radboudumc, gemeente Nijmegen, zorgverzekeraar VGZ en Stichting Kind en Ziekenhuis de handen voor ineenslaan. Het betreft een proef van twee jaar met een werkwijze die voor het eerst in Nederland wordt toegepast.

Chronische aandoeningen

Een kwart van de kinderen met chronische aandoeningen als diabetes, nierfalen of een spierziekte, ondervindt thuis en op school grote problemen. Dat blijkt uit cijfers over 400 patiëntjes uit de regio Nijmegen. ,,Vaak omdat er iets anders meespeelt", legt klinisch-psycholoog Chris Verhaak van het Radboudumc uit. ,,Een kind is extra kwetsbaar doordat het ook nog adhd heeft of omdat de ouders in een scheiding zitten. Door de combinatie met de ziekte loopt het eerder vast."

Ouders

In de nieuwe aanpak wordt voortaan bij ontslag uitgebreid met de ouders besproken of ze hulp nodig hebben thuis. ,,Wijkverpleging alleen is dan niet altijd voldoende. Maar alleen een maatschappelijk werker of iemand van de jeugdzorg evenmin."

Een team is opgetuigd met kinderartsen, psychologen, pedagogen en kinderverpleegkundigen. ,,Ouders en andere verzorgers kunnen een speciale spoedlijn bellen voor acute vragen."

450.000 euro

Het ministerie van Volksgezondheid stelt voor het experiment 450.000 euro ter beschikking, zodat niet per zorgdomein gefinancierd hoeft te worden. ,,Daardoor wordt het mogelijk met verschillende disciplines veel beter samen te werken en taken aan elkaar door te spelen."

De nieuwe benadering past in de ontwikkeling dat kinderen steeds sneller het ziekenhuis kunnen verlaten om thuis op te knappen. Dat is mogelijk, doordat met name verpleegkundigen complexere medische handelingen uitvoeren in de thuissituatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.