Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

‘Ziekenhuizen onnodig voorzichtig met toedienen van vitamine C’

NIJMEGEN - Intensive cares in Nederland zijn onnodig terughoudend met het toedienen van hoge doses vitamine C. Daardoor kunnen patiënten met levensbedreigende sepsis (bloedvergiftiging) overlijden, terwijl ze misschien gered kunnen worden.

Dat zegt Idelette Nutma-Bade uit Den Haag, voormalig sepsis-patiënt en coördinator van een landelijk lotgenotenplatform. In het verspreidingsgebied van deze krant is het Radboudumc in Nijmegen het enige ziekenhuis dat bij sepsis wél extra hoge doses vitamine C toedient.

Bezwaar dat veel ziekenhuizen weerhoudt om hoge doses vitamine C te geven: er is (nog) geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs dat het ook echt werkt. Zij willen eerst de resultaten afwachten van studies die nog lopen.

Spectaculaire cijfers

Dat het Radboudumc hiertoe wel is overgegaan, heeft volgens ic-afdelingshoofd Hans van der Hoeven alles te maken met de spectaculaire resultaten van de Amerikaanse ic-arts Paul Marik. In januari 2016 diende deze bij een terminale sepsis-patiënt vitamine C toe in combinatie met thiamine (vitamine B1) en hydrocortison.

Tot zijn verbazing knapte ze razendsnel op. Veel meer patiënten heeft hij vervolgens op dezelfde manier geholpen. Volgens hem is de sterfte op zijn ic met 30 procent verminderd. Dit soort spectaculaire cijfers zegt hij ook te zien bij de tientallen ic’s in de wereld die zijn voorbeeld volgen.

Quote

Vitamine C mag gezien de minimale bijwerkin­gen veel meer het voordeel van de twijfel krijgen

Idelette Nutma-Bade
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.