Volledig scherm
De ontzanding van de Beuningse Plas gaat straks heel wat overlast geven vrezen Nijmeegse ondernemers bij het Maas-Waalkanaal. Ze vrezen de zandtransporten. © Eveline Van Elk

Zijn bedrijven wel of niet bijgepraat over zandtransporten: ja zegt wethouder, nee zeggen ondernemers

NIJMEGEN - Wethouder Jan Zoetelief (Economische Zaken) ontkent dat de ondernemers langs het kanaal in Nijmegen-West het afgelopen jaar niet goed zijn bijgepraat over de toekomstige  zandtransporten vanaf de Beuningse Plas naar Westkanaaldijk bij het Maas-Waalkanaal in Nijmegen-West.

Op een bijeenkomst gisteravond van een veertigtal ondernemers die actief zijn rond het kanaal bleek echter dat zij 'nooit actief benaderd  zijn door de Beuningen of Nijmegen'. ,,Wij zijn nooit gehoord over de afwegingen die gemaakt zijn voor deze zandtransporten." De verzamelde ondernemers spraken er schande van.

Milieueffecten

Ook werd benadrukt dat niemand navraag heeft gedaan of de bedrijven bijvoorbeeld zelf uitbreidingsplannen hebben en wat dit dan betekent voor de ontsluiting, de veiligheid en de milieueffecten. De ondernemers voelen zich 'als toeschouwers behandeld, terwijl de zandtransporten - 16 jaar lang 150 ritten per dag -  wel rechtstreeks hun belangen raken.

De ondernemers lieten gisteravond bij herhaling weten dat  niemand ooit navraag gedaan of de bedrijven zelf uitbreidingsplannen hebben en wat dit dan betekent voor de ontsluiting en  de veiligheid. Maar ook is niets bekend over de milieueffecten. Die zware zandtrucks - geladen wegen die wagens een kleine 50 ton -  zorgen immers ook voor luchtvervuiling en geluidsoverlast. 

Grens

,,Op ons bedrijventerrein zitten we al aan de grens van de normen. Als die trucks gaan rijden is er misschien geen ruimte meer voor uitbreiding van onze productiecapaciteit. De eisen voor de luchtkwaliteit staan dat dan misschien niet meer toe", liet een woordvoerder van de IJzergieterij weten.

Volgens de verzamelde ondernemers hebben Beuningen en Nijmegen ook geen idee hoe het druk het nu al is op de voorgestelde zandtransportroute naar het Maas-Waalkanaal. ,,Laat die ambtenaren eens een weekje hier op het bedrijventerrein komen kijken", werd er voorgesteld.

Info via Beuningen 

De Nijmeegse wethouder Zoetelief had een uurtje of zes voor de ondernemersbijeenkomst nog laten weten dat de ondernemersverenigingen wel degelijk via meerdere kanalen geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen rond de zandtransporten. Die informatierondes liepen overigens vaak via Beuningen. Want die gemeente is de initiatiefnemer voor de transporten. 

Wel even lastig

In antwoorden op vragen van GroenLinks en de VVD in Nijmegen liet Zoetelief dinsdag weten dat het in het najaar van 2017 wel lastig was om in alle openheid te spreken over de verschillende zandafvoeropties.  Dat had alles te maken met de intensieve onderhandelingen die Beuningen moest  voeren met allerlei partners. Openheid zou die gesprekken schaden. Beuningen staat onder grote druk: als de zandwinning niet kan starten op 1 januari 2020 dreigen forse claims van ontzander Boskalis

Zoetelief en wethouder  Bert Velthuis hebben die alternatieve vervoersopties dinsdag alsnog vrijgegeven. 

Geen toezegging geld

Burgemeester Hubert Bruls benadrukte gistermiddag nog eens dat Nijmegen nooit een toezegging heeft gedaan over een bijdrage van 1,3 miljoen euro in de Beuningse zandtransporten. Daarover neemt  het nieuwe college  pas na de verkiezingen een besluit. In het  najaar zal ook pas duidelijk zijn of Nijmegen meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging voor het aanpassen van de loswal voor de zandafvoer naar schepen in het kanaal.  

Wel logisch

Burgemeester Bruls vindt het overigens logisch dat Nijmegen aangesproken wordt op een bijdrage. Beuningen heeft immers heel wat onderzoeken op verzoek van Nijmegen uitgevoerd. Nijmegen pleit voor de inzet van de meeste schone transportwagens en de  meest korte route naar het kanaal om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Volgens Bruls is Beuningen niet verplicht op die wensen in  te gaan. ,,Beuningen kan elke route kiezen, het gaat om openbare wegen." 

Raad Nijmegen

Woensdagavond discussieert de Nijmeegse raad over de zandtransporten en de keuzes die Beuningen gemaakt heeft

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.