'Nijmegen Zingt' op de Grote Markt in Nijmegen.
Volledig scherm
'Nijmegen Zingt' op de Grote Markt in Nijmegen. © Tom Snippert

Zingend uit je dak op de Grote Markt

NIJMEGEN - Al weer voor de elfde keer met zijn allen zingen op de Grote Markt in Nijmegen. Want dat is goed voor een mens.

Zingen is gezond. Het ontspant en je wordt er blij van. Wetenschappelijk onderzoeken wijzen uit dat zingen op meerdere fronten de lichamelijke conditie verbetert: goed voor de longen en het jaagt de stresshormonen uit je lijf. Allemaal redenen om op vrijdag 17 augustus mee te doen met Nijmegen Zingt: het jaarlijkse grote zangfestijn op de Grote Markt.

Iedereen kan meedoen

 ,,Niet voor niets zitten er zo veel mensen bij een koor’’, zegt Gerard van Groningen die het evenement voor de elfde keer op touw zet. Iedereen kan meedoen met Nijmegen Zingt. De teksten staan in een boekje en twee koren geven de toon aan: het Nijmeegse Smartlappenkoor en het Groesbeekse feestkoor Ochaarm.  

Van Groningen, een van de grondleggers van de Nijmeegse Zomerfeesten, maakte kennis met het fenomeen in België. Daar staan op zangfeesten zomaar tienduizenden mensen samen te zingen.',,Die schaal halen we natuurlijk niet in Nijmegen maar een Grote Markt vol is ook mooi. Tegenwoordig trekken we zo'n 4.000 mensen’’, aldus Van Groningen.

Zitten en statafels

Nijmegen Zingt, de editie van enkele jaren geleden, op de Grote Markt.
Volledig scherm
Nijmegen Zingt, de editie van enkele jaren geleden, op de Grote Markt. © Tom Snippert

Wie wil kan op een van de terrassen zitten. Verder zorgt de organisatie voor statafels en verlichting zodat iedereen de teksten kan lezen. De presentatie is in handen van Huug Duin, hij zal zelf ook zingen. De Nijmeegse entertainer Ton Meuwise warmt met een medley het publiek op en hij zal ook na de pauze weer aftrappen.

Op het programma staan 36 liedjes waaronder een paar medley’s. Het merendeel is Nederlandstalig maar ook Engels en Duits komt voorbij. Hedendaagse hits en klassiekers uit de jaren 60 en 70. Van Frans Bauer tot Kenny B., van Engelbert Humperdinck tot Tina Turner. Van Groningen: ,,Het gemeenschappelijke kenmerk is dat de meeste mensen ze mee kunnen zingen.’’

Nijmegen Zingt op de Grote Markt begint op vrijdag 17 augustus om 20.00 en gaat door tot middernacht. De toegang is gratis.

Enkele favorieten van Gerard van Groningen (76)
Leef! van André Hazes jr.
Een hit uit 2015, de tekst bezingt het spreekwoord: Pluk de dag met zinnen als 'Leef, alsof het je laatste dag is. Leef, alsof de morgen niet bestaat'.

Het is tijd van André Hazes.
Een kroegklassieker van André Hazes uit 1981 die veel rond sluitingstijd wordt gedraaid. 'U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid.'

The First, The Last, My Everything van Barry White.
Een populaire discosong uit 1974. 'You are all I'm living for, your love I'll keep for evermore'.

Who the f*ck is Alice van Gompie.
Het Nijmeegse café Gompie in de Hertogstraat werd in 1995 bekend door een eigen versie van het lied Alice van Smokey. Als het liedje werd gedraaid vulde het cafépubliek het aan met de zin 'Alice, who the fuck is Alice'. Peter Koelewijn maakte er onder de naam Gompie een hit van.

Du van Peter Maffay.
Het is een van de grootste hits uit begin jaren 70. In Duitsland dertien weken op nummer 1 en in Nederland vijf weken. 'Du bist alles was ich habe auf der Welt'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.