Volledig scherm
Bart Kiemeney rijdt de eerste etappe van zijn Tour de France om geld op te halen voor het Radboud Oncologie Fonds. © Rein Wieringa

Zo beleefde Bart Kiemeney de start van zijn Tour de France

De kop is eraf. Met een etappe van 28 kilometer in hartje Brussel is de Nijmeegse hoogleraar Bart Kiemeney aan zijn Tour de France begonnen, een dag voor de profrenners. Doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. Voxweb volgt Kiemeney tijdens zijn tour.

Even voor twaalf uur druppelen de eerste deelnemers van de pre-Tour de France binnen in de Brusselse Brasserie de l’Expo, op een steenworp afstand van het Atomium. Als allerlaatste neemt ook Bart Kiemeney plaats op het terras met de Nederlandse en Belgische amateur-wielrenners, maar niet voor hij iedereen de hand heeft geschud.

‘Het was nog even proppen om alles mee te krijgen’, zegt hoogleraar Kiemeney. ‘Alle deelnemers mogen maar één tas meenemen. Met reservekleding, een extra paar schoenen en fietsmateriaal zit die al snel vol.’ Aan zijn pols draagt hij een leren bandje met opschrift “Jij kan dit!” ‘Gekregen van mijn kinderen’, zegt hij.

Pijnlijke rug

De hoogleraar heeft er zin in. ‘Vandaag wordt normaal gezien een eitje’, zegt hij. ‘Het Brusselse verkeer wordt nog het moeilijkste.’

Volledig scherm
Bart Kiemeney in Brussel. © Rein Wieringa

Toch is Kiemeney niet vrij van zorgen. ‘Toen ik eergisteren nog wat in de tuin aan het werken was, kreeg ik opnieuw pijn in mijn rug. Daarop heb ik meteen een hele hoop oefeningen gedaan. Inmiddels gaat het weer beter, maar hopelijk komt het niet terug.’

Na een snelle lunch met pastasalades en broodjes volgen de laatste instructies van organisator Pascal Kolkhuis-Tanke. De ex-wielrenner organiseert bijzondere fietsreizen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, en nu voor de derde keer een Tour de France. ‘Wanneer de Tour in Nederland of België start, zijn we erbij’, zegt hij. De 25 renners van Kolkhuis-Tanke fietsen telkens een dag voor het profpeloton uit. Onder hen dus dit jaar Bart Kiemeney.

Vandaag staat de ploegentijdrit op het programma, officieel de tweede rit van de Tour de France. ‘Door met de korte ploegentijdrit te beginnen, is er meer tijd om kennis te maken met elkaar’, zegt Kolkhuis-Tanke. ‘Dat is goed voor de sfeer.’

Paleizenplein

Stipt om 14.00 uur staan de renners klaar om te vertrekken, de meeste in wit T-shirt. De hoogleraar valt op met zijn blauwe outfit van het Radboudumc. ‘Sponsorverplichtingen’, lacht hij.

Twee aan twee rijden de fietsers een goede twaalf kilometer naar het Paleizenplein in hartje Brussel, de officiële start van de etappe. Van daaruit gaat het via brede Brusselse lanen met weinig bochten en veel vals plat opnieuw naar het Atomium, waar de finish ligt. Alles bij elkaar goed voor zo’n veertig kilometer.

Charleroi

Iets meer dan twee uur later komen de renners opnieuw aan het Atomium aan. ‘Door de vele stoplichten, wegversperringen en roekeloze Belgen in het verkeer hebben we heel rustig gereden, waardoor ik met iedereen een praatje kon maken’, zegt Kiemeney.

Ondanks de korte afstand druppelt het zweet van zijn voorhoofd. ‘Ik was ook de eerste met een lekke band’, zucht hij. Van zijn rug heeft Kiemeney voorlopig geen klachten. Na de rit vertrekken de deelnemers in vier busjes naar Charleroi, waar ze de eerste twee nachten overnachten. ‘Morgen de eerste echte etappe. Dat wordt een testje voor de rug.’

Met zijn Tour de France wil Kiemeney 50.000 euro ophalen voor het kankeronderzoek van het Radboud Oncologie Fonds. Na de eerste etappe staat de teller op 18.318 euro.

Doneren voor de Tour van Bart kan via www.tourdefrancevanbart.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.