Zo gaat het Radboudumc ongeboren baby's opereren zodat ze tóch 92 kunnen worden

videoNIJMEGEN - Het Radboudumc gaat ongeboren baby's opereren. Gynaecoloog en foetaal chirurg Frank Vandenbussche denkt in 2019 met een speciaal opgeleid team zo'n tien - en over enkele jaren jaarlijks honderd - ingrepen bij baby's in de buik van zwangere vrouwen te doen. 

Net als bij bijvoorbeeld meniscusbehandelingen kan dit met behulp van scopie-apparatuur bij een zogeheten kijkoperatie. Met drie operaties in de afgelopen maanden heeft het Radboudumc al een voorzichtige start gemaakt.

Tweelingen

De ingrepen vinden plaats bij ongeboren kinderen bij wie de kans groot is dat ze zonder opereren overlijden. Het academisch ziekenhuis wil zich in het bijzonder richten op ongeboren tweelingen bij wie de ene baby te veel en de andere baby te weinig bloedtoevoer heeft. Dat is het gevolg van ‘verkeerde afslagen’ in de gemeenschappelijke bloedsomloop van het vatenstelsel op de placenta. ,,Het is meestal fataal voor zowel de baby die te veel als de baby die te weinig bloed krijgt’’, aldus Vandenbussche.

Volledig scherm
Leden van het operatieteam van Frank Vandenbussche oefenen een kijkoperatie waarbij ze een ballonnetje in de luchtpijp van een 'ongeboren baby' plaatsen. © Foto: John Voermans/Radboudumc

Daarnaast wil het Radboudumc ongeboren baby's helpen bij wie het middenrif slechts voor de helft is aangelegd. Zonder operatie drukken groeiende buikorganen longen en hart weg, waardoor die zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen. ,,De kans dat een baby met weinig longcapaciteit tijdens of kort na de geboorte overlijdt, is zonder ingreep levensgroot’’, legt Vandenbussche de noodzaak voor opereren uit.  

Bij de tweelingoperaties stijgt volgens de chirurg de overlevingskans van 5 naar 80 procent. ,,Dat is opgeteld voor de beide ongeboren kinderen. Met één behandeling red je gemiddeld altijd meer dan één leven.” Bij de longoperatie voor kinderen met een breuk in het middenrif stijgt de overlevingskans ook met tientallen procenten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.