AMSTERDAM -Op zondag 23 maart werd er tegen racisme gedemonstreerd. Menig antifa-lid liep met een bedekt gezicht mee.
Volledig scherm
PREMIUM
AMSTERDAM -Op zondag 23 maart werd er tegen racisme gedemonstreerd. Menig antifa-lid liep met een bedekt gezicht mee. © Maarten Brante

Zo verandert vrijheid van meningsuiting in bedreiging

NIJMEGEN - Twee mensen maken verwijzingen naar het vermoorden van Forum-leider Thierry Baudet. Bij de een komt justitie wel in actie, bij de andere niet. Waar ligt de grens?

‘Volkert, waar ben je?’, vroeg een docent van de Universiteit Utrecht zich vorige week af op Facebook, kort na de grote overwinning van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen. ,,Als je Thierry dood wil schieten, zeg je paf’’, riep een 21-jarige Nijmeegse zaterdag tijdens een demonstratie in Amsterdam tegen Forum-leider Thierry Baudet. 

De politie pakte maandag de Nijmeegse op, voor bedreiging en opruiing.

Ondanks de duidelijke verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn, besloot het Openbaar Ministerie de docent niet te vervolgen. Hoewel ‘smakeloos’, is de opmerking volgens het OM ‘waarschijnlijk niet strafbaar’, want de docent roept niet concreet op om Baudet iets aan te doen. Wat mogelijk ook meespeelt is dat de man excuses heeft aangeboden en door de universiteit op non-actief is gezet, zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Henny Sackers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.