Zo ziet het ‘afvoerputje van de Melkweg’ eruit

NIJMEGEN - Wat zou je zien als je een camera rond een zwart gat liet vliegen? Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit gesimuleerd. Met een virtual-realitybril kun je het zwarte gat in het midden van onze Melkweg zelfs in 3D bekijken.

Jordy Davelaar, PhD Sterrenkunde aan de Radboud Universiteit, maakte het filmpje samen met andere onderzoekers. ,,Je ziet een plasmastroom die rond het zwarte gat in het midden van de Melkweg kolkt. Dat zwarte gat is eigenlijk het afvoerputje van ons heelal. Hoe dichter de plasma bij het gat komt,  hoe harder het rondkolkt. Een deel wordt omhoog en omlaag weggeschoten.”

Volledig scherm
Jordy Davelaar met VR-bril © Tom Hessels

Toch laat het filmpje niet precies zien hoe zo’n zwart gat er met het blote oog uit zou zien. ,,Zwarte gaten laten veel radiostraling los, maar minder zichtbaar licht. Dat ziet er net iets minder spectaculair uit, vandaar dat we in het filmpje de straling op een lagere frequentie laten zien. Daar vindt het echte vuurwerk plaats.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.