Zorgen over laag aantal padden: ‘Natuur is in de war’

videoNIJMEGEN - De paddentrek is nu toch echt afgelopen, maar er zijn dit jaar veel minder padden geteld dan voorgaande jaren. De Dierenbescherming maakt zich zorgen. ,,De pad is een belangrijke schakel in de voedselketen. Als die wegvalt, is de keten kapot.”

Volledig scherm
Videostill - Bioloog Raymond Creemers vindt halverwege april geen padden, zo midden op de dag. Wel vindt hij onder meer een salamander. © DG

Bioloog Raymond Creemers gooit voor de zoveelste keer zijn drie meter lange schepnet voor zich uit in één van de watertjes van de Overasseltse- en Haterste Vennen bij Nijmegen. Hier zouden padden moeten zitten. Maar nee, weer alleen maar natte blaadjes, riet en wat waterkevers in zijn net.

Creemers werkt bij Ravon, een bureau dat landelijk amfibieën en reptielen onderzoekt en monitort. Hij stuurt ook groepen vrijwilligers aan die betrokken zijn bij het overzetten van padden. Een eindje verderop is door middel van een paddentunnel onder de weg en schermen die de padden naar die tunnel moeten leiden een veilige route gecreëerd. ,,De padden komen bij voor hen gunstig weer uit de bosjes gekropen, en leggen tot wel meerdere kilometers af richting wateren om daar eitjes te leggen.” Maar bij het eerste vennetje waar Creemers verwoede pogingen doet een pad te vinden, heeft hij geen succes. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.