Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zorgen voor elkaar: in Renkum krijg je er niks voor, in Overbetuwe 225 euro

INTERACTIEVE KAARTOVERBETUWE - Hoe - en zelfs óf - Gelderse mantelzorgers worden beloond, hangt sterk af van de gemeente waar ze wonen. Waar een zorgzame Overbetuwenaar maximaal 225 euro krijgt, hebben ze in buurgemeente Renkum het ‘mantelzorgcompliment’ afgeschaft.

Dat blijkt uit cijfers van maatschappelijke organisatie MantelzorgNL, op een rij gezet door dataplatform LocalFocus.

Met 225 euro als waardering voor de zorg voor een naaste staat Overbetuwe in de landelijke top drie. Alleen in Baarn (250 euro) en het Drentse De Wolden (300 euro) krijgt de zorgverlener meer.

Waardering of ondersteuning

Deze week is het de Week van de Mantelzorg. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau verlenen ruim vier miljoen Nederlanders mantelzorg, ruim acht procent voelt zich daarmee ‘zwaar belast’.

Gemeenten krijgen budget van de overheid voor de zogenoemde mantelzorgwaardering, dat ze moeten inzetten voor ‘waardering’ of ‘ondersteuning’ van de mantelzorger. Waar de ene gemeente kiest voor een waardebon, organiseert de ander een bijeenkomst of een activiteitenmiddag.

In het verspreidingsgebied van De Gelderlander is ‘handje contantje’ de meest gangbare manier om de zorgverlener in het zonnetje te zetten. Zeker 21 gemeenten kiezen voor een geldbedrag, beginnend bij 50 euro.

Onder meer Doetinchem en Winterswijk keren dat bedrag uit. In gemeenten als Ede en Berkelland wordt dat bedrag verdubbeld, met 200 euro volgt Nijmegen het gulle Overbetuwe op de voet. Zeker 11 gemeenten kiezen voor bonnen, variërend van VVV-bonnen (Oost-Gelre, 25 euro) tot bonnen om te besteden bij zaken van de lokale winkeliersvereniging (Druten, 150 euro).

Compliment afgeschaft

Renkum en Zevenaar zijn de uitzonderingen op de waarderingsregel, in die zin dat die gemeenten het mantelzorgcompliment hebben afgeschaft. 

Op landelijk niveau kiezen sommige gemeenten er voor om een verwenpakket of klein cadeautje naar de mantelzorger te sturen. In Oegstgeest en Zoeterwoude krijgt zo iemand een bosje bloemen aangeboden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.