Zwemmers kijken vreemd op; wat doen die bomen in de Waal bij Nijmegen?

videoNIJMEGEN - Zwemliefhebbers aan de Spiegelwaal keken vandaag verwonderd op van een varende hijskraan die eikenbomen aan de oever tilde. Opdrachtgever is Rijkswaterstaat dat daarmee de biodiversiteit in en langs de rivier hoopt te vergroten. 

Het rivierhout biedt aanhechtingsplaatsen voor larven van onder meer eendagsvliegen, dansmuggen, kriebelmuggen en kokerjuffers. De insectenlarven vormen vervolgens weer voedsel voor allerlei soorten vissen. 

Verankerde bomen

De plaatsing van eikenbomen gebeurt op meerdere plaatsen langs de grote rivieren. Ze worden verankerd, zodat ze ook bij hoog water op hun plaats blijven liggen. Het project past bij andere herstelmaatregelen van Rijkswaterstaat, zoals natuurvriendelijke oevers en geulen. Het maakt de rivieren weer aantrekkelijk voor flora en fauna die daar oorspronkelijk thuishoort.

In  samenwerking met ARK Natuurontwikkeling wordt zo geprobeerd oude tijden zo veel als mogelijk te doen herleven. Rond 1750 leefde twee derde van de insecten langs de Rijn gedurende een bepaalde fase van hun leven op dit rivierhout. In 1985 was dit percentage tot bijna nul gereduceerd. 

Scheepvaart

Jaarlijks werden duizenden stuks hout uit de Rijn en Waal gehaald om de scheepvaart ruim baan te geven. De bossen op de oevers werden gekapt en vervangen door grazige uiterwaarden. Daardoor spoelden algen, die eerder door de insecten-larven uit het water gefilterd werden, ongebruikt naar zee. Met het plaatsen van rivierhout wordt die oude voedselbron deels weer in ere hersteld. 

,,De hierdoor weer groeiende visrijkdom komt vervolgens weer ten goede aan tientallen soorten vogels’’, zo blikt Bart Beekers van ARK alvast optimistisch vooruit. ,,Aan de bijtsporen aan de wilgen hier zien we dat zelfs de bevers de Spiegelwaal al ontdekt hebben.’’

Volledig scherm
Rijkswaterstaat kiepert vanaf een boot een stuk of acht rivierhoutbomen in de Spiegelwaal. © Bert Beelen
Volledig scherm
© Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.