Volledig scherm
De vergeten apothekersruimte in de kelder van Piushove waar medische documenten - vooral persoonlijke medicijnenlijsten van oud-bewoners - opengeslagen op tafel liggen. © DG

ZZG Zorggroep was 'apothekerskelder' gewoon vergeten

NIJMEGEN - Gewoon vergeten. Stom. Dat is de conclusie die ZZG Zorggroep trekt na eigen onderzoek naar de rondslingerende medische documenten in het voormalige verpleeghuis Piushove in Nijmegen.

In de kelder van het pand, nu een studentenhuis, bleken nog dozen vol mappen met medische gegevens over de voormalige bewoners te liggen. 

Het gaat vooral om lijsten waarop nauwgezet  werd bijgehouden welke medicijnen de bewoners - 34 dementerende ouderen - kregen toegediend. De kelderruimte was niet afgesloten, iedereen kon erbij. 

Verschillende mappen lagen opengeslagen op tafel. De Autoriteit Persoonsgegevens en Inspectie Gezondheidszorg reageerden vorige week geschrokken, net als ZZG Zorggroep zelf.

Apothekersruimte

Volledig scherm
Het voormalige klooster en verpleeghuis Piushove in Nijmegen, waar in de kelder open en bloot de medische documenten van de demente oud-bewoners lagen. © Tom Hessels

,,De mappen lagen in een deel van de kelder dat ooit diende als apothekersruimte", zegt een woordvoerster van ZZG Zorgroep. ,,Daar werden de medicijnen bewaard, maar ook de medicijnenlijsten van bewoners. Op een gegeven moment is die apothekersruimte naar boven verhuisd. Maar kennelijk is een deel van de spullen - negen dikke mappen met persoonlijke medicijnenlijsten uit de periode 2012, 2013 en 2014 - per ongeluk achtergebleven." 

In 2016 verhuisden de bewoners, van wie een groot deel inmiddels is overleden, naar andere zorginstellingen in de stad. Bij de verhuizing werd niet aan de kelderruimte gedacht, zegt de woordvoerster. ,,De kelder van Piushove bestaat uit veel nisjes en hokjes. De bewuste voormalige apothekersruimte was een afgesloten ruimte. We hebben begrepen dat de deur vanwege een lekkage geopend moest worden en daarna open is blijven staan. We vinden het heel erg dat dit kon gebeuren."

Brief

 Betrokkenen en nabestaanden zijn inmiddels per brief geïnformeerd.  Daarin wordt benadrukt dat het vooral om achtergebleven medicijnenlijsten ging, niet om andere gevoelige medische informatie. 

Volledig scherm
Mappen met privacygevoelige medicijnenlijsten van voormalige bewoners. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.