Versierde kerstboom in het bos is eerbetoon van Henk (82) aan zijn overleden Rietje
Wie versiert toch die kerstboom midden in het bos bij Wehl? Het blijkt Henk Schlief (82) uit Didam. Jarenlang deed hij dit samen met zijn vrouw Rietje. Dit jaar voor het eerst alleen. Als eerbetoon.
Delen per e-mail
Ze deden het zeker acht jaar samen, een kerstboom versieren in het bos, op landgoed ’t Jagershuis in Wehl. Henk en Riet Schlief uit Didam maakten eindeloos veel wandelingen in het fraaie gebied. ,,Het is hier zo fijn, we zijn er in de loop der jaren een beetje verliefd op geworden”, zegt de 82-jarige Didammer.
Samen hadden ze al een geschikte spar uitgezocht voor dit jaar, het vorige exemplaar was een beetje te hoog geworden. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Riet werd begin dit jaar tijdens het zwemmen in De Hoevert in Didam getroffen door een hersenbloeding. In het onlangs gesloten overdekte bad heeft ze 27 jaar gewerkt.
We hebben het hier zo goed gehad, samen. De mensen die hier langskomen zijn zo aardig, we hebben zoveel leuke gesprekken gevoerd
Voor het eerst alleen met kerst
,,Ik was erbij, heb haar hoofd boven water gehouden. Ze riep om hulp.”
Een week later, op 30 januari, overlijdt Riet in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, op 78-jarige leeftijd. In het ziekenhuis waar haar man tot zijn vervroegde pensionering heeft gewerkt. ,,Ik heb moeite om het verlies een plek te geven. De eerste verjaardagen, de eerste kerst zonder haar. We zijn 56 jaar bij elkaar geweest”, zegt de weduwnaar.
Eén ding stond voor de Didammer vast: hun boompje wordt ook dit jaar versierd. ,,Omdat ik zeker weet dat ze dat mooi had gevonden.” Aanbiedingen van mensen om hem een handje te helpen sloeg hij even dankbaar als beleefd af. ,,Ik wilde dit echt alleen doen. Voor haar.”
Massaal gereageerd
Hij hing een tekst in de boom: ‘Nooit meer samen de boom versieren, mijn lieve Rietje is er niet meer’. Het aangrijpende verhaal kwam, anoniem, op Facebook terecht. Er werd massaal en louter positief op gereageerd.
Inmiddels is de boom door passanten behangen met steunbetuigingen, kaartjes en versieringen. Dat ontroert Henk. ,,Zo lief, dat doet me echt goed. We hebben het hier zo goed gehad, samen. De mensen die hier langskomen zijn zo aardig, we hebben zoveel leuke gesprekken gevoerd.”
Versieringen weer weggehaald
Dankzij enkele behulpzame Facebookers uit Didam achterhalen we de identiteit van Henk Schlief. Hij hoeft niet zo nodig in de krant. Zoon Benno, net als zijn vader en broer Marcel ook woonachtig in Didam, is wél voor. ,,Het is een mooi eerbetoon aan ma. Bovendien: je hoeft je toch nergens voor te schamen? Je hebt niemand iets misdaan.”
Uiteindelijk stemt Henk schoorvoetend toe. Mits Benno mee gaat. Op locatie zijn de reacties van passanten hartverwarmend. Hij neemt de complimenten met een glimlach in ontvangst. ,,Vind je hem mooi?”
Op 2 januari worden de versieringen weggehaald door de Didammer. ,,Ik ruim alles weer netjes op”, belooft hij. En mocht er iemand twijfelen: deze boom wordt over een jaar weer versierd. ,,Zeker weten, dat ga ik doen. Voor Riet.”
Bekijk hier onze video's rondom NL Blijft Thuis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Mevrouw Karretje’ uit Tilburg komt rolstoel en speelgoed desnoods zelf naar Afrika brengen
Rolstoelen, schoolspullen, speelgoed en wat al niet meer. De garage van de Tilburgse Els Bruëns puilde uit. Al 35 jaar lang helpt ze arme mensen in Tunesië, maar het land zit door de coronacrisis volledig op slot. Nu wil ze anderen helpen. Daarom startte ze onlangs een hulplijn met Roemenië. ,,Mensen helpen zit gewoon in me.” -
Lego aan huis is een gat in de markt: Roy (41) gaat populair speelgoed verhuren
De zevenjarige Kyan uit Doetinchem waant zich in een snoepwinkel. Eigenhandig bouwde hij van 4.200 LEGO-stukjes een exact schaalmodel van een Liebherr 9.800 graafmachine. ,,Hij is er tussen de 15 en 20 uur mee bezig geweest. En heeft er zelf voor gespaard’’, zegt vader Roy Hartman. -
Renske (42) maakt prachtige kunstwerken op ‘lelijke’ elektriciteitskastjes
Geallieerden probeerden in 1945 een spoorlijn in Alphen te bombarderen, maar in plaats daarvan raakten ze een huis in het Alphense Hazeveld. Dat huis is door pencil-artist Renske Koster (42) nageschilderd op een elektriciteitskastje. ,,Die kastjes zijn anders een doorn in het oog, niemand vindt ze mooi.” -
PREMIUM
Postbode Willy schreef een zelfgemaakt kaartje voor ál haar 800 adressen: ‘Ik ben er voor je, zei ze’
Het geloof in het goede van de mens even kwijt? Loop een uurtje mee met PostNL-bezorgster Willy Verduijn in Sprang-Capelle en je kunt er voorlopig weer helemaal tegen! -
Pam en Cato geven 700 kerstballen aan Amphia-patiënten: ‘Met kerst moet niemand alleen zijn’
Een bolderkar en drie grote Ikea-tassen vol: boezemvriendinnen Pam Ponte en Cato Suurland, beiden 11 lentes, kwamen dinsdag met maar liefst zevenhonderd ‘lichtjes’ in de vorm van kerstballen naar het Amphia in Breda. Team Kerstengel op hun truitjes.
-
PREMIUM
Na 16 jaar verrast Ramona haar oude buurman Loek: ‘Ik moet er gewoon van janken’
HOOGE ZWALUWE - Regelmatig vroeg Ramona Kanters zich af hoe het nu met haar voormalige buurman Loek Nicolai zou zijn. Maar afspreken, na 16 jaar, tja, dat kwam er simpelweg nooit van. Totdat ze hoorde van de actie om een bekende te verrassen met een kerstlunch. ,,Dit gaf me het laatste zetje.” Loek is overdonderd. -
Stefan (32) fietst land door om geld op te halen, Amersfoorter schiet te hulp na kapotte fietsband
De Udense Stefan School is sinds een aantal dagen bezig met een bijzondere fietsactie: de 32-jarige concertprogrammeur fietst in een paar dagen langs alle grote poppodia in Nederland, om aandacht te vagen voor het belang van de cultuursector. School zou vandaag aankomen in Amersfoort, maar vlak voordat hij de stad binnenreed ging zijn fiets kapot. -
VIDEO
Wauw! Utrechter Frederik maakt adembenemende video van Jupiter en Saturnus boven de Domtoren
Utrechter Frédérik Ruys maakte gisteren wel een héél bijzondere video: hij wist de planeten Jupiter en Saturnus, die de afgelopen dagen erg dicht bij elkaar stonden, vast te leggen op beeld. De planeten hangen ook nog eens pál boven de Domtoren.