Arnhemse scholier Jeroen Kampschreur pakt goud op Supercombinatie

Zitskiër Jeroen Kampschreur, leerling aan het Arnhemse Beekdal Lyceum, heeft goud gewonnen op de supercombinatie bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang.

Op de piste in Jeongseon won hij met overmacht het slalomonderdeel, nadat hij de derde tijd had neergezet op de Super G. De achttienjarige Leiderdorper die naar het Beekdal Lyceum in Arnhem gaat, stond na de super-G op de derde plaats, maar gleed daarna op hoog tempo en zonder fouten als snelste langs de poortjes van de slalom en pakte zo de titel. Kampschreur is regerend wereldkampioen op de reuzenslalom, de slalom en de combinatie.

Volledig scherm
Jeroen Kampschreur. © Photo News

Kampschreur kwam tot een totaaltijd van 2.11,59. De Fransman Frédéric François gaf 1,32 seconden toe en eindigde als tweede, de Noor Jesper Pedersen moest op 2,15 genoegen nemen met brons. Niels de Langen werd achtste. Hij gaf bijna 7 tellen toe op de winnaar, die vorig jaar bij de WK in Italië liefst drie wereldtitels veroverde (slalom, reuzenslalom en supercombinatie). 

Kampschreur, die werd geboren zonder scheenbenen en daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel belandde, bezorgde de Nederlandse equipe de tweede gouden medaille in Pyeongchang. 

Volledig scherm
© AFP

Bibian Mentel zegevierde een dag eerder al op de snowboardcross. Kampschreur gaat de komende dagen op de slalom en reuzenslalom op jacht naar meer medailles. De Zuid-Hollandse tiener kende een tegenvallende start van de Paralympics met een val op de afdaling en een zevende plek op de super-G, maar sloeg op de supercombinatie wel toe.

Anna Jochemsen (staand) zag haar kansen op eremetaal vervliegen door een val op de slalom. Ze stond na de super-G op de vijfde plaats. Jeffrey Stuut ging ook onderuit op het tweede onderdeel. Zitskiester Linda van Impelen miste een poortje en was daardoor kansloos voor de medailles.

Volledig scherm
Jeroen Kampschreur. © AFP