Volledig scherm
Bibian Mentel. © REUTERS

Eerste medailles: goud Mentel, zilver Bunschoten na spectaculaire finale

ParalympicsTeamNL heeft zijn eerste medailles te pakken bij de Paralympics in Pyeongchang. En het waren er meteen twee. 

Volledig scherm
Lisa Bunschoten. © REUTERS

Snowboardsters Bibian Mentel pakte goud in een rechtstreeks duel met Lisa Bunschoten. Mentel was als eerste op de been en won net als in Sotsji goud. Ze mocht dit jaar de vlag dragen bij de openingsceremonie. De Loosdrechtse voert al jarenlang strijd tegen kanker en onderging vorig jaar nog operaties.

De finale verliep tamelijk dramatisch. Mentel en Bunschoten gingen vrijwel zij aan zij onderuit in een van de bochten. Mentel krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen. Hoewel Mentel nog achterom keek en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor Bunschoten resteerde ondanks haar crash het zilver.

De Nederlands equipe had zelfs alle medailles op dit onderdeel kunnen winnen, maar Renske van Beek legde het in de 'kleine finale' af tegen de Spaanse Astrid Fina Paredes en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Volledig scherm
Chris Vos. © REUTERS

Ook bij de mannen werd een medaille gewonnen. Chris Vos pakte zilver in de finale van de cross. Hij viel snel na de start en moest de Amerikaan Mike Schultz vervolgens laten gaan.