Grootse carrière Sven Kramer ten einde: ‘Nee, geen tranen nu, ik ben niet zo sentimenteel ingesteld’
De schaatswereld heeft vandaag afscheid genomen van Sven Kramer. Na jarenlange dominantie, en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien zwaaide hij af met de zestiende plaats op de massastart.
Eerder deze Olympische Spelen schaamde Kramer zich voor zijn laatste optreden op de 5 kilometer. De rijder van Jumbo-Visma kwam niet verder dan 6.17,04, ruim 7 seconden boven de tijd waarin hij vier jaar geleden goud veroverde in Pyeongchang. Ook de ploegachtervolging, waar hij zo graag een vijfde olympische titel aan zijn erelijst had toegevoegd, liep op een grote deceptie uit. Zelfs brons bleek niet haalbaar voor het trio Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker.
Ik ben eigenlijk wel opgelucht
Het deed niet alleen Kramer pijn, maar ook zijn vele volgers. De ooit oppermachtige schaatser, die in zijn hoogtijdagen record na record verbrak, oogde opeens als een oude en kwetsbare man. Nee, medelijden hoef je niet met hem te hebben, liet Kramer blijken. Dat herhaalde hij vandaag na de massastart voor de camera van de NOS. ,,Toen ik 18 jaar was kende ik ook geen medelijden met de toppers van toen. Dat hadden ze vandaag ook niet met mij. Het is klaar nu. Nee, geen tranen nu. Ik ben zo sentimenteel ingesteld. Vandaag was ik vooral bezig met de wedstrijd. Mijn gevoel is goed. Ik heb een fantastische loopbaan gehad. Dat het zo eindigt is misschien ook wel mooi. Topsport is hard, dit hoort erbij.”
,,We hadden vandaag best wel kansen", zei Kramer. ,,In de halve finale ging het ook goed. Bart Swings slaagde er in de finale in mijn aanvallen te pareren. Hij heeft daarom verdiend gewonnen.”
Kramer was vooral en berustend. ,,Ik ben eigenlijk wel opgelucht. Het is goed zo. Het is een lange rit geweest, met veel ups en downs. Ik ben supertrots op mijn loopbaan. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ik denk dat ik het nog behoorlijk lang gerekt heb, mijn einde. Dit was zeker geen makkelijk seizoen. We hebben er heel veel aan gedaan om überhaupt hier te komen, dat was al lastig genoeg. Ik had graag de lijn van het olympische kwalificatietoernooi in december doorgetrokken, maar dat is eigenlijk niet gelukt. Dat zijn de wetten van de topsport. Topsport is meedogenloos.”
Kramer neemt 12 maart afscheid van publiek
Sven Kramer neemt 12 maart tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen officieel afscheid. ,,Dat weet ik, maar voor de rest mag ik niets weten. Ik ga volgende week nog wel een keer met die gasten trainen. Zij zijn nog in Heerenveen en gaan nog naar Hamar voor de WK allround en sprint. Ik vind schaatsen niet stom nu. Schaatsen heeft mij heel veel gebracht en ik hoop ik de schaatssport ook. Ik sta daar helemaal niet onwelwillend tegenover. Daarna ga ik lekker op vakantie.”
Kramer had graag afscheid genomen zoals Ireen Wüst, ook 35 jaar oud, deed. De Brabantse schreef in Peking op de 1500 meter op fraaie wijze de zesde olympische titel op haar naam. Wüst deed het ook pijn Kramer al in de eerste rit van de 5 kilometer in actie te zien, zei ze. Ze gunde haar oud-ploeggenoot zoveel meer. ,,Alleen heb je dat niet zomaar even voor het zeggen”, zei ze. ,,Maar het gaat niet alleen om deze Spelen, het gaat om de grote sportman die hij is. Ik ben superblij dat ik deze route zij aan zij met hem heb mogen meemaken. Daar ben ik heel dankbaar voor. Voor mij is hij nog steeds de grootste.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Finse langlaufer heeft door extreme kou last van bevroren penis: ‘Pijn was ondraaglijk’
De massastart bij het langlaufen op de Olympische Spelen in Peking was door de extreme kou loodzwaar voor de sporters. De Fin Remi Lindholm had last van een nogal opvallende fysieke klacht: zijn penis was bevroren. -
PREMIUMVIDEO
De mislukte race van Kai Verbij: ‘Ik had voor mijn eigen hachie kunnen gaan, maar zo ben ik niet’
De grootste verliezer van de dag is Kai Verbij, de medaillekandidaat eindigt als laatste op de 1000 meter, na een mislukte kruising. ,,Het doet wel pijn.” -
PREMIUM
Voor paralympiër Niels de Langen zijn zilver, brons en de koning beloningen na wekenlange zelfisolatie
ARNHEM/HETEREN - Het paralympische avontuur van zitskiër Niels de Langen in China eindigde perfect: met een zilveren medaille, bovenop zijn bronzen.
-
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
In twee weken tijd groeide Irene Schouten (29) uit tot een van de grootste Nederlandse schaatsers ooit. Nooit was een Nederlander succesvoller op een editie van de Winterspelen dan zij in Peking: driemaal goud en één keer brons. ,,Ja, dit is wel echt uniek.” -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey.