Hitte in Tokio teistert handboogschutters: Russische zakt in elkaar
Met temperaturen die vandaag in Tokio opliepen tot ongeveer 35 graden hadden de sporters het op Dag 1 van de Olympische Spelen niet gemakkelijk. Bij het handboogschieten was de hitte zelfs een stevige opponent.
Tijdens de kwalificatie voor de vrouwen, in de Japanse ochtend, zakte de Russische schutster Svetlana Gomboeva na de laatste pijl op het veld in elkaar. Ze kreeg medische assistentie, werd gekoeld met ijs en moest met een brancard worden afgevoerd. ,,We hopen dat het oké is”, zei de Russische bondscoach Stanislav Popov. ,,Hier was ze namelijk niet tegen bestand. Vooral de hoge luchtvochtigheid heeft haar genekt. We hebben in Wladiwostok onder dezelfde temperaturen getraind, maar toen zat er veel minder vocht in de lucht.”
De Nederlandse handboogschutster Gabriela Schloesser-Bayardo, geboren in Mexico, had naar eigen zeggen weinig last van de hitte. ,,Het was Mexicaans weer”, zei ze lachend. ,,Ik ben dit wel gewend, ik ben groot geworden in deze omstandigheden.”
Collega Alice Ingley uit Australië had een simpel advies: ,,Draag een koelvest, drink heel veel water en slushies, gebruik een parasol en probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven.”
Schloesser-Bayardo zette in de kwalificatie de twintigste score neer. Ze kwam met 72 pijlen tot een totaal van 652. Ze schoot de pijl 23 keer in de 10, de maximale score. De 27-jarige atlete kwam op de Spelen van Rio 2016 nog voor Mexico uit. Bayardo kreeg in die tijd een relatie met handboogschutter Mike Schloesser en verhuisde enkele jaren geleden naar Limburg. Ze deed een inburgeringscursus en kreeg een Nederlands paspoort. Ze doet nu onder de naam Schloesser voor Oranje mee aan de Spelen.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar onder meer al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
De handboogschutster komt volgende week vrijdag in actie in de knock-outfase van de individuele wedstrijd. Zaterdag doet ze met Sjef van den Berg, Steve Wijler of Gijs Broeksma mee aan de gemengde landenwedstrijd. Een medaille is dan het doel. ,,Ik hoop dat de jongens goed gaan schieten, ik zie wel wie het wordt. ‘I hope for the best’. We gaan voor een medaille”, aldus Schloesser, die later op vrijdag na de kwalificatie van de mannen weet met wie ze gaat schieten. De Nederlander met de hoogste score mag in de gemende landenwedstrijd uitkomen.
Schloesser had tussen het schieten door via WhatsApp regelmatig contact met haar man, die op het niet-olympische onderdeel compound tot de wereldtop behoort. Mike Schloesser keek thuis in Limburg mee naar de verrichtingen van zijn vrouw. ,,Een paar rondjes gingen niet zo goed, maar ik kreeg toen positieve berichten van Mike. Vamos, appte hij. Daar kreeg ik nieuwe energie van. Ik train normaal gesproken iedere dag met Mike. Hij is mijn alles: mijn coach, mijn man en de vader van mijn hond.”
Drie Koreaanse vrouwen zetten de hoogste totaalscores neer, An San schoot met 680 punten zelfs een olympisch record.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Winterspelen
Bart Swings schenkt België historisch goud: ‘Hoop dat de Nederlanders me dit gunnen’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
PREMIUM
Dit zijn de momenten uit Peking die we nooit vergeten
Na twee weken Winterspelen maken onze olympische verslaggevers de eindbalans op. Welke momenten blijven het meest hangen? Een persoonlijke top drie. -
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde.
-
PREMIUM
Column Lisette van der Geest | Zwaaien is geen optie, we bevinden ons in een kafkaiaanse verhandeling
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.