Pieter van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg
Volledig scherm
Pieter van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg © Pim Ras Fotografie

NOC*NSF blij met besluit over Spelen: ‘Opnieuw een snelle beslissing’

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF is blij dat nu ook duidelijk is wanneer de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio worden gehouden. Zes dagen nadat Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om het sportevenement uit te stellen vanwege het coronavirus, kwamen ze met nieuwe data naar buiten: van 23 juli tot en met 8 augustus 2021.

,,Opnieuw een snel besluit van IOC en Japan", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. ,,We weten nu waar we aan toe zijn. Ik snap dat ervoor gekozen is een vol jaar voor de nieuwe voorbereidingen te nemen. Dat zullen wij ook doen. Zodra de coronacrisis bezworen is, en laten we hopen dat dit spoedig het geval zal zijn, maken we de stand van zaken van de Nederlandse sport op en bepalen we op welke wijze wij in 2021 met TeamNL naar Tokio gaan."

Ook Pieter van den Hoogenband, chef de mission voor de Spelen, is blij met de duidelijkheid: ,,Daar hoopten we op. 364 dagen later dan gepland gaan we dus beginnen aan de Spelen. Ruim een jaar extra voorbereiding voor iedereen. Hopelijk komen de internationale bonden waar nog kwalificaties voor open staan snel met kwalificatie procedures en data van evenementen. Onze sporters en coaches gaan aan de slag met nieuwe of aangepaste voorbereidingen. Ik hoor en zie veel wilskracht bij hen. Wij zullen ze ondersteunen als dat nodig is. In ieder geval staat 23 juli 2021 nu met een grote uitroepteken in mijn agenda.”

Eenzelfde woorden spreekt technisch directeur Maurits Hendriks uit. ,,Vooral voor de sporters die nu weer kunnen plannen. Een verschuiving naar het voorjaar zou voor wat betreft weersomstandigheden mooi zijn geweest. Aan de andere kant, we bereiden ons al zeven jaar met Thermo Tokyo voor op de warmte straks in Tokio.”

Gerard Dielessen
Volledig scherm
Gerard Dielessen © ANP