Volledig scherm
© Getty Images

Skiërs nog zonder medailles in Pyeongchang

De Nederlandse skiërs op de Paralympische Spelen hebben zich op de eerste wedstrijddag niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. 

Op de afdaling gingen Anna Jochemsen (foto) en Jeroen Kampschreur onderuit. Niels de Langen (14de) en Jeffrey Stuut (19de) kwamen niet in de buurt van het podium. ,,We hadden er meer van verwacht, maar dit kan helaas gebeuren”, vertelde coach Falco Teitsma na afloop in het Jeongseon Alpine Center.

Vooral voor Jochemsen was de teleurstelling groot. Bij de laatste wereldbekerwedstrijd won de Utrechtse nog een afdaling. ,,Je skiet op het randje en neemt risico’s. Bij de derde bocht werd ik uit balans gebracht en dat kon ik niet meer corrigeren”, zei Jochemsen. ,,Als ik zie wie hier de medailles winnen, had ik daar zeker tussen kunnen staan.”

Kampschreur mikte vooraf op een plaats bij de beste zes, maar hield aan een crash, waarbij hij met zijn kin op de bak van zijn zitski klapte, een dikke lip en een pijnlijke kaak over. ,,Natuurlijk is dit zonde. Maar mijn kansen op de andere disciplines zijn sowieso groter'', klonk het desondanks nog redelijk opgewekt. ,,Op de super-G ga ik voor een hele mooie podiumplek.''

Zitskiër De Langen heeft hetzelfde streven. Hij hield wel een goed gevoel over aan zijn optreden op de afdaling: ,,Hier en daar zaten puntjes die beter konden, maar dit is niet ‘mijn’ discipline. Ik ben wel tevreden met hoe het ging.'' Ook Stuut ziet meer kansen op de super-G, die zondag plaatsvindt. ,,Dit was geen goede race. Ik maakte bovenin een fout en kwam te laag uit, waardoor ik mijn snelheid verloor.''