Volledig scherm
Niek van der Velden met zijn trainers tijdens een training op Phoenix Snowpark in voorbereiding op de Olympische Winterspelen © ANP

Vlak voor olympisch debuut gaat het mis voor Van der Velden

Niek van der Velden is kort voor zijn eerste run bij de Winterspelen gevallen. De schouder van de snowboarder (17) raakte daarbij uit de kom.

Door Thomas Sijtsma

De jongste afgevaardige van Nederland in PyeongChang deed de warming-up voor het onderdeel slopestyle toen hij bij een sprong de controle verloor. Na de val is Van der Velden direct voor verder onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Zijn coach Frank van der Putten ging met hem mee.

Van der Velden zou als eerste Nederlander in actie komen tijdens deze Olympische Spelen. Na de trainingen van afgelopen week hield hij een goed gevoel over het parcours met meerdere schansen en rails waar snowboarders naar eigen inzicht hun beste trucs mogen tonen.

Vooraf vreesde de snowboarder vooral de rails op Phoenix Park in Zuid-Korea. ,,Op de schans heb ik een goed idee wat ik wil gaan doen, maar op de rails nog niet,"zei Van der Velden eerder deze week. ,,De rails zijn hier toch wel wat groter en ingewikkelder dan bij andere wedstrijden.''

Van der Velden zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen. Op woensdag 21 februari staat hij op de deelnemerslijst voor de kwalificatie op het onderdeel big air. Het is onbekend of hij op tijd is hersteld voor dat onderdeel.

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.