Voetbalsters Oranje op Olympische Spelen als groepshoofd in pot 1
De Oranjevrouwen zijn groepshoofd op de Olympische Spelen. Bij de loting volgende week woensdag (21 april) in Zürich zit de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in pot 1, samen met gastland Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten.
De potindeling is gemaakt op basis van de wereldranglijst, waarop Nederland de derde plek inneemt achter de VS en Duitsland, dat zich niet heeft geplaatst voor het olympische voetbaltoernooi.
Pot 2 bestaat uit Zweden, Groot-Brittannië en Brazilië, in pot 3 zitten Canada, Australië en China. Nieuw-Zeeland, Chili en Zambia vormen pot 4. Bij de loting worden de twaalf landen verdeeld over drie groepen van vier. De nummers 1 en 2 van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers 3. Het voetbaltoernooi wordt verspreid over Japan gespeeld in zes steden: Tokio, Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama.
Oranje verzekerde zich bij het WK van 2019 van de eerste deelname aan de Spelen. De vrouwen van Wiegman haalden als Europees kampioen in Frankrijk de finale, waarin de Amerikaanse ploeg te sterk was (0-2).
Leeuwinnen evenaren hoogste positie
Eerder op de dag evenaarden de Nederlandse voetbalsters al hun hoogste positie op de wereldranglijst. De Oranje Leeuwinnen kommen op de ranglijst van april naar de derde plaats, zoals gezegd achter de Verenigde Staten en Duitsland.
Oranje boekte in de afgelopen interlandperiode wisselende resultaten. Het elftal van Wiegman verloor vorige week in Marbella de oefeninterland tegen Spanje (1-0), waarna ze in Nijmegen dan wel weer veel te sterk waren voor Australië: 5-0. Oranje passeerde Frankrijk, dat derde stond.
Na het bereiken van de finale op het WK 2019 stonden de Nederlandse voetbalsters al een tijdje op de derde plaats. Begin vorig jaar zakten ze naar plek vier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.” -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
1
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVIDEO
De mislukte race van Kai Verbij: ‘Ik had voor mijn eigen hachie kunnen gaan, maar zo ben ik niet’
De grootste verliezer van de dag is Kai Verbij, de medaillekandidaat eindigt als laatste op de 1000 meter, na een mislukte kruising. ,,Het doet wel pijn.” -
Warm welkom voor veelbesproken Kamila Valieva bij thuiskomst in Rusland
Kamila Valieva is na twee bijzonder roerige olympische weken warm onthaald in Rusland. De 15-jarige kunstschaatsster was het middelpunt van een dopingrel, bezweek uiteindelijk onder de druk, maar bleek nog altijd populair in haar thuisland.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen. -
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.