Achterhoek stelt klimaatdoelen bij: pas in 2050 klimaatneutraal in plaats van ‘te ambitieus’ 2030
In 2030 energieneutraal zijn blijkt een té ambitieus doel voor de Achterhoek. Daarom willen de acht gemeenten 2050 als nieuw richtjaar nemen. Daarmee sluit het Achterhoekse akkoord aan op landelijk beleid.
Laat de regio daarmee haar ambitie om voorloper te zijn in de energietransitie varen?
,,Nee, zeker niet”, zegt Gerjan Teselink wethouder van de gemeente Berkelland en bestuurlijk trekker van het akkoord namens de acht Achterhoekse gemeenten. ,,Maar we moeten wél realistisch zijn. In 2009, toen het akkoord ondertekend werd, waren er nog geen landelijke doelstellingen. Maar inmiddels is de hele wereld, ook heel Nederland, bezig met het halen van klimaatdoelen.”
Het is de Achterhoek inmiddels duidelijk geworden dat het halen van de klimaatdoelen niet allemaal in eigen hand ligt. ,,Denk bijvoorbeeld aan het overvolle stroomnet. Dergelijke zaken dwingen ons kritisch naar het akkoord te kijken en de vraag te stellen of 2030 haalbaar is.”
Veiliger
‘Nee’ is volgens Teselink het antwoord op die vraag. ,,We hebben al flink wat stappen gezet en daar willen we ook mee doorgaan. Het liefst zo snel mogelijk. Maar het is in onze ogen wel veiliger om daarvoor de landelijke doelstelling van 2050 aan te houden.”
Volgens de wethouder is dat onder meer belangrijk, om duidelijkheid te beiden. ,, Sinds 2009 hebben we veel beter inzichtelijk gekregen wat nodig is om de doelen te halen. Energieneutraal worden kunnen we niet als gemeenten alleen, daarvoor hebben we ook ander partijen nodig. Die samenwerking gaat een stuk makkelijker als we allemaal naar hetzelfde einddoel toe werken.”
Het Akkoord van Groenlo is zeker geen lege huls
Het nieuwste akkoord, dat Het Akkoord van Groenlo 3.0 heet, is er volgens Teselink dan ook vooral op gericht de samenwerking in de regio te onderstrepen. ,,Het is zeker geen lege huls”, belooft Teselink. ,,In de samenwerking zit de kracht van dit akkoord. We moeten als Achterhoek de handen ineen slaan om deze opgave tot uitvoer te brengen. Want onderschat het niet, energieneutraal worden is niet iets dat je even doet. Zeker in een landelijk gebied als hier.”
Uitvoering van de plannen
De komende weken wordt duidelijk hoe de gemeenteraden in de Achterhoek tegen het voorstel aankijken. Als alle betrokken raden akkoord zijn, willen de gemeente een zogeheten uitvoeringsagenda maken. Daarin komen zaken aan bod als het gasloos maken van gebieden, het winnen van zonne-energie, opwekken van biogas, plaatsen van windmolens en de oplossingen voor de krapte op het stroomnet.
,,Dat zijn juist veelal gemeente-overstijgende punten, die we beter tot uitvoer kunnen doen als we samenwerken”, besluit Teselink.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
De toekomst in de Achterhoek is groen, maar wel onder protest
NETTERDEN/ HENGELO - Een groene toekomst, daar kan toch niemand tegen zijn? Maar waar plannen voor windmolens en zonneparken opduiken, klinkt meteen het protest. Waar komt de weerstand tegen de overgang naar groene energie toch vandaan? -
PREMIUM
De Achterhoek in 2030 energieneutraal? ‘Heeft geen zin vast te houden aan onmogelijke datum’
GROENLO - ,,We kunnen het vergeten dat Oost Gelre in 2030 energieneutraal is. Zeker met de huidige stand van zaken.” Volgens wethouder Bart Porskamp is het tijd om duidelijkheid te scheppen over de in 2013 uitgesproken doelstelling genaamd Het akkoord van Groenlo. Hij wond er daarom geen doekjes om tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. -
PREMIUM
Geen extra windmolens meer in Aalten: alleen nog vervanging van huidig park Hagenwind
AALTEN - In de gemeente Aalten worden geen nieuwe windmolens meer geplaatst. De enige mogelijkheid die het college van burgemeester en wethouders nog ziet, is een vervanging en verhoging van de windturbines in het bestaande park Hagenwind. -
PREMIUM
Doetinchem ‘loopt niet voorop’ met zonnepanelen op bedrijfsdaken, ook al omdat het net te vol zit
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem doet het niet goed als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Particulieren hebben wél vaker dan gemiddeld zonnepanelen op hun dak.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
‘Stop met zonneveldplannen in Oude IJsselstreek, ga eerst in gesprek met bewoners’
ETTEN - Stop nú met het plannen van zonnevelden en ga met bewoners in gesprek over dat onderwerp. Die oproep doet het Burgerinitiatief Energie in Oude IJsselstreek aan de raad van die gemeente.