Volledig scherm
© Thinkstock

Achterhoekse zorgverleners als proefkonijn naar Malawi

GROENLO - Wat levert een uitwisseling met een ontwikkelingsland concreet op voor de individuele deelnemers en voor de organisaties waar ze voor werken? En wat kunnen migranten toevoegen aan de zorgverlening in Nederland?

Om daar achter te komen, zijn 2 onderzoekers van Tilburg University afgelopen maandag samen met 6 medewerkers van Zorgcombinatie Marga Klompé uit Groenlo naar Malawi vertrokken. In het najaar staat een tegenbezoek aan Nederland op het programma.

Huisbezoeken
De medewerkers, werkzaam in de thuiszorg en in verpleeg- en verzorgingshuizen in de oostelijke Achterhoek, gaan in Malawi 2 weken meehelpen met de huisbezoeken die verpleegkundigen in het Afrikaanse land aan ouderen en zieken brengen. Dat is heel anders georganiseerd dan hier.

Inspirerend
Manager Ad Smeets van Marga Klompé. "Het is voor ons heel inspirerend om te zien hoe het er ergens anders aan toe gaat. En de reacties van anderen die bij ons komen kijken, zijn soms ontnuchterend.”

Inzichten
Onderzoekers Johan van Rixtel en Jolanda Asmoredjo willen voor hun promotie-onderzoek weten welke inzichten de deelnemers precies mee terugnemen van zo’n reis en welke invloed dat heeft op hun houding en hun werk.

Achterhoek