Volledig scherm
Afval scheiden: hoe doe je dat en waar moet je op letten? © Theo Kock

Afvalbedrijf leert kinderen scheiden in eigen klaslokaal

WINTERSWIJK - Ze zijn een jaar of 8, maar je hoeft de leerlingen van groep 6 van de Sint Willibrordusschool uit Groenlo bijna niet te vertellen hoe je afval moet scheiden. Het restant van de kamerplant in de gft-bak, de eierdoos bij het oud papier, de melkpakken in de container met de afkorting pmd.

Maar die chipszak hoort daar (vanwege het plastic met de folielaag) juist niet in thuis, en dat kleine plastic speelgoedje moet ook naar het restafval.

De veertien leerlingen van de basisschool uit Groenlo waren vrijdagochtend de hoofdrolspelers bij de ingebruikname van Groentour. Onder die naam heeft afval- en groenbedrijf Rova een lokaal in gebruik genomen. Pal naast het milieubrengstation op het industrieterrein van Winterswijk.

Afval is grondstof

Volledig scherm
Tijdens de rondleiding op het milieubrengstation wordt er ook een blik geworpen in de grote afvalcontainers. © Theo Kock

,,Twee dagen per week, op dinsdag en vrijdag, ontvangen we hier leerlingen van basisscholen uit de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Aalten. We hebben alle basisscholen daarvoor aangeschreven”, vertelt Annemarie Stam van Rova. In het klaslokaal is een grondstoffenwand: daarop wordt voor de leerlingen zichtbaar dat hun afval eigenlijk een grondstof is, mits het goed gescheiden wordt.

Ook kan er een afval- annex grondstoffenquiz worden gespeeld. Daarna volgt een rondleiding over het terrein, waar een deel van het afval van de inwoners van de drie gemeenten wordt gesorteerd, zodat het kan worden afgevoerd naar plekken waar het wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Het educatielokaal van Rova is ook beschikbaar voor allerlei andere groepen uit de bevolking die meer willen weten over afvalscheiding.

Achterhoek