Volledig scherm
© Jan van den Brink

Bloemencorso Lichtenvoorde: Achttien keer indruk maken (fotoalbum)

LICHTENVOORDE - Met een twintigtal kindercorsowagens en achttien grote, hele grote en bijzonder grote wagens heeft Lichtenvoorde zondagmiddag opnieuw een indrukwekkend corso neergezet. Tussen ruwweg 14:00 en 17:00 uur trok de stoet door het dorp. Op maandagochtend volgt de ontlading, als de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

De afwisseling van deze editie was behoorlijk groot. Er waren wagens met alleen bloemen, wagens met veel theater en weinig bloemen, of juist flink wat bloemen en weer wat minder figuranten.

Kietelen
In de laatste categorie viel ‘Brutus’ van de Lummels. Drie meisjes in blauwe jurkjes huppelen voor een slapende hond uit. Als ze hem met veertjes kietelen ontwaakt Brutus: hij rochelt, opent zijn ogen, de kop gaat omhoog. De meisjes rennen weg, Brutus draait met zijn kop, tilt (onder dreigende muziek) zijn lijf op. ‘Brutus, af!’ klinkt het dan, de hond zakt weer in elkaar, sluit zijn ogen en haat slapen. Indrukwekkend in zijn eenvoud, en in zijn omvang: als de hond zich opricht torent zijn kop bijna tien meter boven de straat uit.

240.000 bloemen
Die omvang zie je meer: de commentatoren bij de tribune op de Richterslaan melden regelmatig de omvang van de wagens: de 92 ogen van De Witte Brug is 7,5 meter hoog en 18 meter lang, het Verval van Geschud(t) ook 18 x 7 meter, hetzelfde formaat van de Boschkempers (hun Gluurder heeft ook nog extra gluurders in de kas verstopt zitten) is goed voor bijna 240.000 bloemen. In hun wagen zit ook nog schaapswol verwerkt.

Sigarenrokende leider
Dat het niet alleen om bloemen gaat bewijst De werf van Zieuwentseweg. De dahlia’s zitten alleen in de romp van een schip, die op palen staat. Er voor rijdt de sigarenrokende leider (scheepsbouwer? slavendrijver?), eromheen werken mannen op zijn aanwijzingen. Plots zakt de boot, de mannen snelle erheen en gaan aan het werk, zodat de scheepsromp weer omhoog komt. Die inspanning levert ze een flink applaus op.

Video's (onder het fotoalbum en hier): Jan van den Brink

Leest u dit artikel in de app, bekijk dan ons fotoalbum hier.

Volledig scherm
© Jan van den Brink
Volledig scherm
De wagen 'Brutus' van De Lummels is de winnaar van de publieksprijs van het Bloemencorso Lichtenvoorde 2016. © Jan van den Brink
Volledig scherm
© Jan van den Brink
Volledig scherm
© Jan van den Brink

Achterhoek