Volledig scherm
Sfeerimpressie van een eerdere editie van het Bloemencorso Lichtenvoorde. © Jan Ruland van den Brink

Bloemencorso's strijden samen voor plekje op Unesco-lijst

LICHTENVOORDE - Zestien bloemencorso's in Nederland, Duitsland én België gaan samenwerken om een plekje te bemachtigen op de internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. Daarvoor is zaterdag de Corsokoepel opgericht in Lichtenvoorde.

Vanuit de Achterhoek zijn daarbij ook de corso's in Aalten, Beltrum, Winterswijk en Rekken aangesloten. Ook is Zundert erbij betrokken, waar jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld wordt verreden. Daarnaast zitten er vertegenwoordigers bij van zowel het bloemencorso in Loenhout (België) als Legden (Duitsland).

Het eerste Corso Congres, zaterdag, was georganiseerd door Bloemencorso Lichtenvoorde. Dat staat al op de Nederlandse Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, net zoals het bloemencorso in Winterswijk, maar bijvoorbeeld ook het Fruitcorso in Tiel.

Volgende stap is plaatsing op op de internationale Unesco-lijst. Als die er komt, zouden de bloemencorso's het tweede immateriële Nederlandse erfgoed worden met internationale Unesco-erkenning, na het ambacht van molenaar.

Samenwerking

Doel van de Corsokoepel is verder het bevorderen van de onderlinge samenwerking en de promotie van corso’s in het algemeen, legt voorzitter Paul Bastiaansen van Corso Zundert uit.

Er komt vanaf nu een jaarlijks congres waarbij de corso-organisatoren elkaar ontmoeten en van elkaar leren, om zo de kwaliteit van hun corso's verder te verhogen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek