Volledig scherm
Ron van Elven, ‘verkeersontregelaar’ op de Zwarte Cross, helpt festivalgangers veilig oversteken. © Jan Ruland van den Brink

Deze man zorgt dat Zwarte Crossers veilig kunnen oversteken

LICHTENVOORDE - Wie het festivalterrein van de Zwarte Cross op wil, moet kort na de entree en muntenkassa een ‘gevaarlijke’ oversteek maken. Hier liggen namelijk rijplaten voor voertuigen tussen twee backstagedelen van het 160 hectare grote terrein.

Quote

Niet nöhlen, gewoon knappn!

Ron van Elven, 'Verkeersontregelaar’ Zwarte Cross

Maar gelukkig is daar Ron van Elven, ofwel ‘TaTuut’, die festivalgangers helpt veilig over te steken. De 62-jarige Deventenaar, gestoken in opvallend politietenue en een pet met zijn bijnaam, rinkelt met een moersleutel ten teken dat er voertuigen passeren. Om slagbomen naar beneden te doen en te bellen roept hij de hulp in van festivalgangers.

,,Heerlijk om te doen, iedereen is hier vrolijk en komt om feest te maken, dat maakt het voor mij ook een feest”, zegt de man die zichzelf ‘verkeersontregelaar’ noemt. Hoewel zijn optreden ludiek is, beseft Van Elven dat zijn werk wel degelijk ergens over gaat. Want je wilt niet dat iemand overreden wordt door een quad, auto of trekker. ,,Maar het gaat altijd wel goed hoor. Niet te streng zijn, maar wel duidelijk en dan luistert iedereen wel.”

Van Elven staat elke dag vanaf 10.00 uur op de oversteekplaats en mag er tegen 16.00 uur mee stoppen. Dan gaat het festival voor hem nog even door. ,,Tuurlijk, even paar bandjes kijken en biertjes drinken. Tsja, soms wordt dat wel iets te laat ja, na vier dagen ben ik uitgeput”, zegt Van Elven.

Maar hij klaagt niet, integendeel. ,,Nee, niet nöhlen, gewoon knappn!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek