De wagen Prooi van Boschlaan in 2017.
Volledig scherm
De wagen Prooi van Boschlaan in 2017. © Roel Kleinpenning

Dit moet je weten over het Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Duizenden mensen trekken vanmiddag weer naar Lichtenvoorde voor de 90ste editie van het jaarlijkse Bloemencorso. Wij zetten vijf feitjes voor je op een rij.

Kom op tijd

De optocht in Lichtenvoorde begint om 14.00 uur, maar de ervaring is dat het dorp al ver van tevoren volstroomt met toeschouwers. Om een goed plekje te krijgen is het daarom verstandig om op tijd in Lichtenvoorde te zijn.

De rondgang van de wagens en muziekkorpsen door het dorp duurt ongeveer 2,5 uur. Heb je daarna nog niet genoeg gezien, dan kun je naar het tentoonstellingsterrein aan de Gert Reindersstraat. Hier staan alle wagens vanaf 16.30 uur opgesteld, zodat je ze nog eens rustig en goed kunt bekijken. Entreeprijs hiervoor is 2,50 euro.

Traditioneel wordt de uitslag van het corso maandagmorgen om 08.00 uur bekendgemaakt bij ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. En alsof het nog niet genoeg is: daarna trekt het corso nóg een keer door Lichtenvoorde!

Jubileum

De in matrozenpakjes gestoken Jan Bonnes, Jan Sterenborg, Harrie Paasschens en Joop Bonnes haalden in 1937 een eerste prijs met hun 'Piet Hein'.
Volledig scherm
De in matrozenpakjes gestoken Jan Bonnes, Jan Sterenborg, Harrie Paasschens en Joop Bonnes haalden in 1937 een eerste prijs met hun 'Piet Hein'. © Bloemencorso Lichtenvoorde

Het Bloemencorso Lichtenvoorde viert dit jaar een jubileum: het bestaat 90 jaar. Om dat te vieren heeft de organisatie onder meer alle mensen van 90 jaar en ouder uit Lichtenvoorde een gratis plek gegeven op de tribune langs de Varsseveldseweg.

,,Dit is een ‘dankjewel’ aan hen die er bij het begin van deze traditie al bij waren”, zegt voorzitter Herman ter Haar van de stichting Bloemencorso Lichtenvoorde.

Verder is er een speciale expositie ingericht op het tentoonstellingsterrein. In beeld en woord loop je hier door de geschiedenis van het corso, van de eerste editie in 1929 tot aan het meest recente corso, vorig jaar.

Plek zat

Langs de 2,5 kilometer lange route waar de achttien grote wagens (en uiteraard alle kleinere wagens) langskomen is overal genoeg plek. Heb je nog geen ticket, dan kun je die kopen bij de kassa’s die staan bij de verschillende invalswegen naar het dorp.

Een entreekaart kost 7,50 euro. Wil je op de tribune zitten, dan heb je pech, want alle tribuneplekken zijn inmiddels vergeven. Wel mag je zelf een stoeltje meenemen. Kom je met de auto, dan moet je die parkeren op één van de aangewezen plekken. Een parkeerticket kost 2,50 euro.

Bouwplek gezocht!

Voor het bloemencorso staat of valt alles met een goede plek om te bouwen, zoals hier bij corsogroep 6Kamp.
Volledig scherm
Voor het bloemencorso staat of valt alles met een goede plek om te bouwen, zoals hier bij corsogroep 6Kamp. © Jan Ruland van den Brink

Het corso kan niet zonder de honderden vrijwilligers die maandenlang overleggen, ontwerpen en bouwen aan de wagens voor het op één-na-grootste bloemencorso ter wereld. Maar alles staat of valt natuurlijk met een goede plek om te bouwen.

En die is er vanaf oktober niet meer voor de bouwers van corsogroep Van Reedestraat. En ook corsogroep Harbers-Paul dreigt de bouwplek kwijt te raken, als het naastgelegen bedrijfspand is verkocht.

Het noopt de organisatie van het corso tot een dringende oproep: help deze groepen aan een bouwplek! De bouwers zoeken een terrein van 40 bij 60 meter om de tent, kantine en een container voor het materiaal te stallen.

Een goede plek om de bloemenwagen te bouwen is immers het fundament van een corsogroep, stelt voorzitter Herman ter Haar van de stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. ,,Zonder onderkomen kun je niet.”

Dus wie nog iets weet voor één van deze groepen: meld je!

Nationaal erfgoed

Het Bloemencorso Lichtenvoorde is zó belangrijk voor Nederland in het algemeen en Lichtenvoorde in het bijzonder, dat het sinds 2013 officieel ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ is. Dat zijn tradities en rituelen die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen.

Dit is niet alleen maar een eretitel, maar het betekent onder meer ook dat Nederland daardoor verplicht is om ‘een gunstig klimaat te scheppen waarin deze waardevolle tradities en rituelen kunnen gedijen’.

Daarnaast strijden de gezamenlijke corso’s (waaronder ook die in Aalten, Beltrum, Winterswijk en Rekken) nog voor een plekje op de internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Als die er komt, zouden de bloemencorso’s het tweede immateriële Nederlandse erfgoed worden met internationale Unesco-erkenning, na het ambacht van molenaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek