Volledig scherm

Docent Groenlose school groot nieuws in Polen

GROENLO - Zijn Facebookberichtje over een nieuw werkboek voor maatschappijleer is groot nieuws in Polen. Docent Bartosz Lusiak (45) van scholengemeenschap Marianum in Groenlo wist dat de bedreiging van persvrijheid een gevoelig thema is in zijn geboorteland. Maar zó gevoelig…

Hij is de afgelopen week uitgebreid geciteerd in het ‘grootste dagblad tussen Berlijn en Wladiwostok’ en was via een skypeverbinding in de uitzending van het Poolse Nieuwsuur. „Als ik dit allemaal had geweten, had ik misschien niets op Facebook geplaatst. Ik moet ook nog lesgeven”, zegt Lusiak een beetje beduusd.

Onschuldig berichtje
De aanleiding voor al die aandacht is een tamelijk onschuldig Facebookberichtje. Daarin laat Lusiak zien hoe in de jongste uitgave van een Nederlands werkboek voor maatschappijleer aandacht is voor de nieuwe Poolse mediawet, die de nationaal-conservatieve president Andrzej Duda in januari ondertekende.

Kritiek op wet
Het afgebeelde NRC-berichtje gaat over de principiële kritiek van de Europese Commissie op die wet. Die maakt het de regering, die eind vorig jaar aan de macht kwam, mogelijk zelf de leiding van de publieke omroep te benoemen en te ontslaan. De Europese Commissie ziet de wet als een bedreiging voor de democratie.

Poolse journalist
Lusiak, sinds 2000 docent aan de Achterhoekse scholengemeenschap, was vorige week bezig met de voorbereiding van het thema parlementaire democratie en de Europese Unie voor havo 5. Zijn oog viel gelijk op de werkopdracht, die hij via sociale media verspreidde. Het bericht werd door een Poolse journalist in Nederland opgepikt, waarna het balletje ging rollen.

Groot nieuws
„Het is in Polen een groot onderwerp geworden, maar alleen in die media die kritisch staan tegenover de nieuwe mediawet”, zegt Lusiak. „Dat zijn allemaal onafhankelijke, commerciële nieuwsbrengers. Die vinden het heel belangrijk hoe er in Europa tegen deze ontwikkeling wordt aangekeken. Nederland is misschien niet zo groot, maar de banden met Polen zijn groot, ook in economisch opzicht.”

En de regeringsgezinde Poolse media? „Die hebben het bericht doodgezwegen”, zegt Lusiak. „Wat op zich ook veelzeggend is.”

Hij is niet van plan zijn leerlingen lastig te vallen met alle details van deze Poolse kwestie als het onderwerp volgende maand in de klas wordt besproken. „Het is al lastig genoeg om 17-jarigen warm te maken voor het onderwerp Europese Unie.”

Lesje voor leerlingen
Wat Lusiak zijn leerlingen duidelijk wil maken, is dat persvrijheid en andere democratische verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn. „En dat het geen abstracte zaken zijn, die alleen maar ver weg van ons onder druk kunnen komen te staan. Ik had anderhalf jaar geleden niet kunnen geloven dat een regering in Polen dit zou kunnen doen.”

Communistisch regime
Lusiak heeft als kind onder het communistische regime van generaal Jaruzelski zelf meegemaakt wat onvrijheid en politieke controle van de media betekent. „Mijn vader was journalist. Tijdens de roerige jaren 80 heeft hij anderhalf jaar zijn vak niet mogen uitoefenen. Hij is later onderscheiden door onze stad, Zielona Góra. Postuum, helaas.”

Verkiezingen
Hij wil zijn leerlingen boven alles leren kritisch te zijn en onderzoekend. „En om gebruik te maken van je democratische stemrecht. Veel van mijn leerlingen zijn 18 bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Ik zou ook graag willen dat ze bewust stemmen bij de volgende schoolverkiezingen.”

Docent Bartosz Lusiak. Foto: Reinier van Willigen

Volledig scherm
Docent Bartosz Lusiak is groot nieuws in Polen.

Achterhoek