Volledig scherm
De voertuig-inzegening in Groenlo. © Jan Houwers

Een in Groenlo gezegende auto, die komt vast nog van pas

GROENLO - Vooral ouderen stonden zondagmorgen in de rij voor een zegening van pastoor Herman de Jong. Hun vervoermiddelen – rollators en scootmobiels – kregen een extra zegenwens voor de vakantie, voor de entree van de H. Calixtusbasiliek in Groenlo. Oók auto's komen aan de beurt.

De pastoor erkent dat het tafereel niet zou misstaan in een goede klucht. „Maar dit is serieus. We vragen God om bescherming en tonen onze dankbaarheid.”

Kanariegele Peugeot
Josephine Evers rijdt haar elektrische rolstoel naar voren, man Henk sluit met hun kanariegele Peugeot achteraan in de rij. „We gaan er vanuit dat het helpt”, zegt Henk, die toeziet hoe pastoor De Jong de rolstoel van zijn vrouw zegent.

Na de rollators en scootmobiels is zijn auto aan de beurt. „Reis veilig en zonder zorgen”, klinkt het over het plein terwijl het wijwater over de voorruit glijdt.

Zegeningen
Joke Hemink ziet haar kans schoon en zet haar Golf in de achteruit, draait het autoraam naar beneden en vouwt haar handen. Ze heeft nog geen idee waar de reis naartoe gaat, maar een gezegende auto komt vast nog van pas. „De heer reist overal met je mee in het verkeer. We hebben de middelen en de techniek gekregen om ons te verplaatsen.”

Bewustwording
Het zegenen van de vervoermiddelen is leuk en aardig, maar het ging gisteren vooral om bewustwording: de heer is overal in het verkeer en wees dankbaar voor een mooie vakantie. Is een zegenwens echt nodig? De Jong: „God heeft deze zegening niet nodig, de mensen wel.”

Achterhoek