Elektrische auto's aan de dubbele laadpaal in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde.
Volledig scherm
Elektrische auto's aan de dubbele laadpaal in de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde. © dG

Extra laadpalen voor Oost Gelre

LICHTENVOORDE / GROENLO - De komende twee jaar komen er vijf tot vijftien extra openbare laadpalen voor elektrische auto’s bij in Oost Gelre. De gemeente wil hiermee inspelen op de stijgende verkoop van elektrische wagens.

De nieuwe laadpalen komen op plekken te staan die voor iedereen toegankelijk zijn. Bij de gemeente hebben zich tot begin januari acht mensen gemeld die een laadpunt in de buurt van hun woning willen hebben, omdat ze op eigen terrein geen mogelijkheid hebben om hun auto te parkeren en op te laden.

In Oost Gelre zijn meerdere plekken waar een elektrisch voertuig kan worden aangesloten, maar die staan vaak op privégrond, bijvoorbeeld bij mensen op de oprit bij de woning. In het centrum van Lichtenvoorde staat een openbare dubbele laadpaal aan de Rapenburgsestraat. 

Ook op de industrieterreinen De Kamp Zuid en Nieuwe Kamp zijn enkele laadpalen te vinden. In Groenlo staan de laadpalen onder meer bij recreatiepark Marveld en parkeerplaatsen bij het centrum. Ook in Lievelde en Zieuwent is één openbaar oplaadpunt.

Behoefte neemt toe

De groei van het aantal elektrische auto’s zorgt voor een toenemende behoefte aan laadcapaciteit, stelt wethouder Karel Bonsen. Daar speelt de gemeente een rol in als eigenaar en beheerder van de openbare ruimte. Elektrisch rijden vermindert de uitstoot van CO2 en fijnstof door auto’s, dat komt volgens de gemeente de luchtkwaliteit ten goede. Aanleg van een laadpaal kost 2000 tot 3000 euro. De gemeente heeft geld om dit jaar nog acht openbare laadpalen te plaatsen.

De Regio Achterhoek werkt aan een regionale visie op de infrastructuur voor het opladen, maar Oost Gelre wil hier met de aanleg van extra laadpalen al op vooruit lopen. De Achterhoek telt inmiddels tientallen openbare laadpalen. Die staan voornamelijk in de dorpen en steden.

Achterhoek