Exterieur van de Raad van State.
Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State. © ANP XTRA

Geen nieuwe megastallen voor veehouders Harreveld

DEN HAAG/HARREVELD – De gemeente Oost Gelre hoeft in Harreveld niet alsnog twee omstreden veehouderijen toe te laten en hoeft de veehouders in kwestie ook geen torenhoge schadevergoeding te betalen.

Dat concludeert de Raad van State in twee uitspraken over twee intensieve veehouderijplannen in Harreveld. Met de uitspraken ontneemt de Raad veehouders Van Hattem en Schotman elke illusie dat zij hun omstreden intensieve veehouderijen alsnog met een wijzigingsplan van de grond kunnen tillen. 

De gemeenteraad had de veehouderijen aan de Kroosdijk en Schurinkweg al in 2018 uit het bestemmingsplan geschrapt. Dat deed de raad met het oog op het terugdringen van de intensieve veehouderijen in de gemeente. Dan zou het erg raar zijn om daarna alsnog de deur open te zetten voor de bouw van twee nieuwe grote veehouderijen, zo redeneert de Raad van State.

Uitzondering

Veehouders Van Hattem (varkenshouderij) en Schotman (pluimvee) meenden dat zij zich in een uitzonderingspositie bevonden, omdat Oost Gelre jarenlang wel medewerking verleende aan hun nieuwbouwplannen. Pas na een motie van de gemeenteraad in 2018 trokken ook B&W de stekker uit de plannen. In de uitspraak stelt het hoogste bestuursrechtscollege dat, ondanks de verwachtingen die  zijn gewekt, er  zwaarder wegende algemene belangen de doorslag hebben gegeven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek