John Arink in een stal van zijn biologische boerderij.
Volledig scherm
PREMIUM
John Arink in een stal van zijn biologische boerderij. © Jan Ruland van den Brink

Gelauwerde ecoboer: ‘Het klopt gewoon niet. Weet je hoeveel wij importeren aan voer, melkpoeder, chemicaliën?’

Geen krachtvoer en kunstmest van buiten, nul chemicaliën, amper antibiotica. Nooit een melkwagen van FrieslandCampina op het erf. Het boerenbedrijf van John Arink aan de Gasveldsedijk in Lievelde is vanaf 1996 volledig biologisch.

22 reacties

 • Henk Jansen

  1 week geleden
  heel veel respect, lof en waardering voor deze mensen. Dit bedrijf moet gesteund worden met minder BTW op deze producten en desnoods subsidie (in plaats van subsidie voor windmolens en auto s)
 • Jan Koks

  1 week geleden
  Alle lof voor deze ondernemer. Ik mis in het artikel de financieel technische kant. De ondernemer, vrouw, zoon, schoondochter, een kaasmaakster en twee parttime medewerksters kunnen er van leven. Prachtig maar ik twijfel over de beloning. Er is 30 ha grond op eigen bedrijf en er wordt 100 ha gepacht. Ik mis de hoeveelheid product dat jaarlijks wordt verkocht en hoeveel "man"uren worden jaarlijks ingezet om de productie van 50 koeien en 3 zeugen met aanwas te verwerken. Vergeet grondkosten niet.
 • Jan Schamp

  2 weken geleden
  @Johnny jouw conclusie blijkt volgens mij niet uit onderstaande reacties!
 • Johnny de Oude

  2 weken geleden
  Het is grappig dat als het om boeren gaat de reacties zijn dat we niet de hele wereld moet voeden. Maar diezelfde mensen vinden wel dat we elke vluchteling moeten opnemen en als land CO2 neutraal moeten zijn omdat we zo'n grote impact hebben op de wereld.
 • Jan Schamp

  2 weken geleden
  Wij hoeven inderdaad niet de wereld van voedsel te voorzien. Dat is ook geen nobel streven maar alleen om geld te verdienen. Wij produceren zelf teveel zodat we wel moeten exporteren. De grote bedrijven worden steeds groter en laten de kleine verdwijnen. Een platte land met kleine liefst gemengde bedrijven waar de dieren ook buiten komen is toch veel mooier dan grote mega stallen waar nooit een dier te zien is alleen vrachtwagens en agrarische voertuigen die voor aan en afvoer zorgen.

Achterhoek