Volledig scherm
State of Art-eigenaar Albert Westerman in 2016 bij één van zijn Porsches in Lichtenvoorde. © Raphaël Drent

Geleende peperdure Porsche moet nu toch écht terug naar erfgenamen overleden miljonair Westerman

LICHTENVOORDE - Een in bruikleen gegeven peperdure Porsche 311 Coupé van de inmiddels overleden miljonair en oprichter van State of Art uit Lichtenvoorde, moet nu toch écht terug naar de erfgenamen. Een voormalige vriend van Westerman, Peter Ecury, heeft de Porsche nog in het bezit. 

De rechter oordeelde eerder al dat hij de auto moet teruggeven, en ook in hoger beroep heeft het hof dinsdag bepaald dat de Porsche terug moet naar de familie Westerman.

Ooit waren ze vrienden. De vorig jaar overleden miljonair en State of Art-oprichter Albert Westerman en Peter Ecury. Westerman had de Porsche, getaxeerd op 300.000 euro, in bruikleen gegeven aan Ecury. Zodat hij er autoraces mee kon rijden. 

2500 gulden

In 2006 eindigde de vriendschap en in 2010 wilde Westerman de Porsche al terug, maar Ecury weigerde dat. Hij stelde dat hij de Porsche begin deze eeuw had gekocht voor 2500 gulden, maar dat acht de rechtbank nergens bewezen, omdat het niet is vastgelegd. 

De familie heeft bovendien deel 3 van het kentekenbewijs nog in bezit en de auto is nooit op naam gezet van Ecury. Ook probeerde Ecury de auto in bezit te houden door te zeggen dat deze al zo lang in zijn bezit was dat het nu verjaard is, maar volgens de rechtbank zou dat pas gelden in 2030.

Binnen zeven dagen moet de auto terug zijn

Ecury moet de auto binnen zeven dagen teruggeven. Hij moet iedere week dat dat niet lukt 5000 euro aan de familie Westerman betalen, met een maximum van 100.000 euro. Saillant detail: de auto zou nu nog ergens in de Verenigde Staten staan. 

Ook moet Ecury de proceskosten en de advocaat betalen à 3.546 euro.

Achterhoek