Geurende chocoladewagen wint 90ste Bloemencorso Lichtenvoorde: ‘Waren toe aan de winst’

update/videoLICHTENVOORDE - De wagen ‘Chocolade’ van corsogroep Lansink-Bluiminck heeft de 90ste editie van het Bloemencorso Lichtenvoorde gewonnen. Dat is maandagmorgen bekendgemaakt in een afgeladen ’t Zwaantje in Lichtenvoorde.

De wagen kreeg 6.510 punten van de vakjury en dat waren er ruim meer dan de nummer twee, ‘Zwarte Magie’ van Teeuws, die 6.360 punten kreeg.

‘Boekenstad’ van Vedut Nogal ging er met de publieksprijs vandoor. Opvallend is dat deze wagen ook de figuratieprijs won, maar door de vakjury op een 8ste plek is gezet.

‘We waren er aan toe’

Volledig scherm
Ewald Berendsen, voorzitter van de winnende bouwgroep Lansink-Bluiminck (tweede van links). © DG

,,Ik had al wel het gevoel dat we de mooiste wagen hadden, maar het was toch afwachten of je op kunt tegen het geweld van de wagens met beweging en figuratie”, zegt Ewald Berendsen, voorzitter van Lansink-Bluiminck. Dat hij een slag om de arm hield, is niet zo gek. Negentien jaar moest Lansink-Bluiminck wachten op de eerste plek. ,,We waren er dan ook echt aan toe”, stelt Berendsen, die afgelopen weekend met 180 man de corsowagen puntgaaf afwerkte. Op de wagen was liefst 1.000 kilo cacaopoeder verwerkt. ,,De laatste jaren waren we vaak tweede of derde geworden. Dan doet zo’n eerste prijs echt wel wat met je.”

Quote

De laatste jaren waren we vaak tweede of derde geworden. Dan doet zo’n eerste prijs echt wel wat met je

Ewald Berendsen, Voorzitter corsogroep Lansink-Bluiminck

Weet het gros volgend jaar nog wie er in 2019 tweede is geworden? Wellicht niet, maar dat maakt de feeststemming bij groep Teeuws niet minder. ,,Nadat we de andere wagens hadden gezien, dachten we al wel dat Lansink-Bluiminck weleens eerste kon worden”, zegt een nuchtere voorzitter Rob Overbekking. Natuurlijk, op het moment waarop duidelijk werd dat Teeuws bij de beste twee zat, werd er gedroomd over de winst. ,,Maar iedereen is blij, daar ga ik toch van uit. Ik heb nog geen wanklanken gehoord.”

Lees verder onder de video.

Aanmoediging

Corsogroep Van Reedestraat won de aanmoedigingsprijs omdat de bouwers na drie grote tegenslagen toch gewoon zijn doorgegaan.,, Eerst de mededeling dat zij hun bouwlocatie na dit corso moeten verlaten. De nieuwe beoogde locatie waar zij vier jaar terecht zouden kunnen ging ook niet door en ook een derde bouwlocatie ketste af", schetste corsovoorzitter Herman ter Haar. 

,,Toch hebben zij hun rug gerecht en gaan ze gewoon door. Ik wil ook andere corsogroepen vragen te blijven vechten voor het voortbestaan van hun groep.”

In chocolade gedrenkte bloemen

De wagen van de grote winnaar Lansink-Bluiminck bestond uit grote figuren van chocolade. Hiervoor waren bruine bloemen gebruikt, maar omdat deze niet bestaan moest de corsogroep creatief zijn. Daarom zijn de dahlia's gedrenkt in chocolade om de juiste kleur te verkrijgen. Dit had als dynamisch neveneffect dat er ook een indringende geur van chocola van de wagen af kwam. De wagen van Lansink-Bluiminck haalde de tweede plek in de publieksprijs.

Het Bloemencorso Lichtenvoorde is in 2020 op zondag 13 september.

Volledig scherm
De winnaars van CorsoKIDS. © DG
Volledig scherm
‘Chocolade’ van Lansink Bluiminck, winnaar van het 90ste Bloemencorso Lichtenvoorde. © Theo Kock
Volledig scherm
De wagen ‘Boekenstad’ van Vedut Nogal won de publieksprijs. © Theo Kock

De volledige uitslag:

Vakjury
1. ‘Chocolade’ van Lansinck Bluimink.
2. ‘Zwarte Magie’ van Teeuws.
3. ‘Flarden’ van Hooiland.
4. ‘Revanche’ van Kwintet.
5. ‘Samen een straatje om’ van de Van Reedestraat.
6. 'Waterspiegeling’ van Groep Rensing.
7. ‘Plastic Ocean’ van 6Kamp.
8. 'Boekenstad’ van Vedut Nogal.
9. ‘Hogere sferen’ van Boschkempers.
10. ‘Rioolrat’ van Zieuwentseweg.
11. ‘Origami’ van Groep Van Ons.
12. ‘Big Beauties’ van Marneth.
13. ‘Zorgen’ van Boschlaan.
14. ‘Wild’ van Lummels.
15. ‘Vincent’ van Harbers Paul.
16. ‘Heksenjacht’ van Veur Mekare?!.
17. ‘Dood Hout’ van De Witte Brug.
18. ‘Zware Last’ van Geschud(t).

Publieksprijs
1. ‘Boekenstad’ van Vedut Nogal.
2. ‘Chocolade’ van Lansinck Bluimink.
3. ‘Flarden’ van Hooiland.

Figuratieprijs
1. ‘Boekenstad’ van Vedut Nogal.
2. ‘Zwarte Magie’ van Teeuws.
3. 'Zware Last’ van Geschud(t).
4. ‘Heksenjacht’ van Veur Mekare?!.
5. ‘Flarden’ van Hooiland.
6. ‘Samen een straatje om’ van de Van Reedestraat.
7. ‘Rioolrat’ van Zieuwentseweg.
8. ‘Vincent’ van Harbers Paul.
9. ‘Revanche’ van Kwintet.
10. ‘Wild’ van Lummels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek