Volledig scherm
Het gevonden knuffelkonijn. © Oost Gelre

Gevonden op de Zwarte Cross: een knuffelkonijn, veel sleutels, pasjes en 130 fietsen

LICHTENVOORDE - De bezoekers van de Zwarte Cross nemen elk jaar veel herinneringen mee naar huis, maar er wordt ook veel achtergelaten op het festival. Tientallen van deze gevonden voorwerpen zijn door de gemeente Oost Gelre verzameld en keurig op een rijtje gezet op de website iLost.

Het meest opvallende gevonden voorwerp: een wit knuffelkonijn. Zeer waarschijnlijk van een nu verdrietig kind, dat het pluchedier weer kan ophalen bij de gemeente. Andere in het oog springende voorwerpen zijn een fietstas en een kenteken. Het gaat om de nummerplaat van een Honda Goldwing, een motorfiets uit 1996, zo leert een check bij de RDW.

Er zijn uiteraard ook veel sleutels, al dan niet aan een bos, en kleren, sieraden, portemonnees en brillen gevonden. Wie iets herkent en terug wil, kan zijn of haar eigendom ophalen op het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Na afloop van het festival zijn er ook zo’n 130 fietsen blijven staan. Die zijn allemaal naar het terrein van de Hacron aan de Papenweg in Lievelde gebracht. Vrijdag is daar van 13.00 tot 16.30 uur een fietskijkdag. ,,Een groot deel van de fietsen wordt dan wel opgehaald”, zegt een woordvoerder. ,,Als mensen een passende fietssleutel hebben mogen ze de fiets meenemen.”

Het grootste deel van de fietsen komt op deze manier terug bij de eigenaar. Wat overblijft gaat na zes weken naar een opkoper.

Pasjes vernietigd of geblokkeerd

De pasjes die zijn achtergebleven, variërend van identiteitskaarten en rijbewijzen tot bankpasjes, zijn niet op te halen. Een id-kaart wordt vernietigd en moet nieuw aangevraagd worden. Dat geldt ook voor gevonden bankpasjes, die de gemeente heeft laten blokkeren. 

Rijbewijzen worden opgestuurd naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), die het daarna binnen enkele weken terugstuurt naar de houder. Wie daarop niet wil wachten kan in de tussentijd een nieuw rijbewijs aanvragen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek