Volledig scherm
Muzikanten zingen liedjes in het dialect uit het grensgebied van de Achterhoek en het Westmünsterland. © Stichting Achterhoek Spektakel

Grenzen vervagen bij Dialectfestival Lievelde

LIEVELDE - In Lievelde wordt op 22 juli geen Duits of Nederlands gesproken. Nee, Nedersaksisch is de voertaal tijdens het Dialectfestival Grenzeloos Plat.

Het Nedersaksisch dat mensen bindt van Doetinchem tot Bremen zal zondag 22 juli de grens tussen Nederland en Duitsland althans voor één dag doen vervagen. Dialectfestival Grenzeloos Plat biedt bij Erve Kots in Lievelde een podium aan twintig acts, afkomstig van beide zijden van de grens. Daarbij is het Nedersaksisch de voertaal.

,,We willen met het festival de verscheidenheid van het Nedersaksisch laten zien’’, zegt Hans Keuper, samen met zijn vrouw Rita een van de organisatoren van het festival dat voor het eerst wordt gehouden. ,,De verschillen zijn groot, maar we kunnen dus wel samen theater maken.’’

Er zal van 10.30 tot 18.00 uur worden opgetreden op zeven verschillende podia rond Erve Kots en bij slecht weer - maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit - wordt uitgeweken naar binnen. Daarnaast hangt er een waslijn met daaraan spreekwoorden, gedichten en raadsels in het Nedersaksisch.

Samenwerking

Doel van het festival is om artiesten en bezoekers te laten ervaren dat een gemeenschappelijke taal en culturele achtergrond verbinden en dat dit een goede basis is voor nauwere samenwerking. Hans Keuper: ,,Daarbij krijgt de streektaal de status die die verdient. Het plat is namelijk het verbindende element tussen bewoners van beide kanten van de grens. Een inwoner van Hummelo verstaat wat een inwoner van Bocholt zegt, als beiden plat praten.’’

Het dialectfestival is een samenwerking van Dialectkring Achterhook en Liemers en de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek Westmünsterland. Hans en Rita Keuper (Stichting Achterhoek Spektakel) werden bij de organisatie gevraagd vanuit de Dialectkring. ,,We hopen dat het festival in 2019 een vervolg krijgt aan de andere zijde van de grens’’, zegt Hans Keuper.

Optredens

Keuper zal zelf optreden met zijn band Boh Foi Toch. Er zijn optredens van de Firma Weijland, Henry Welling en de Jan Ottink Band (allen uit de Achterhoek). De liedjeszanger Bert Karders (Groningen) en Helmut Debus (Bremen) staan ook op het podium in Lievelde.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek