Volledig scherm
Foto ter illustratie. © eric brinkhorst

Groenlo trekt banden aan met andere vestingsteden in Europa

GROENLO - Het verhaal van de belegering van Grolle krijgt aansluiting bij de zeventiende-eeuwse krijgsgeschiedenis van Europa. Deze vrijdag en zaterdag gewerkt aan een verbreding van het Grolse verhaal in Europees verband met een congres in de Oude Calixtuskerk.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Koen Verheijden

,,Er zijn contacten met Den Bosch en Den Briel en in Italië met vestingstad Palmanova”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort. Het congres in de kerk moet die contacten verder verbreden. Het gaat om de bundeling van de verhalen die met de 17de eeuw, de 80-jarige oorlog en de vestingsteden te maken hebben.

In navolging van de Liberation Route (de bevrijdingsroute van WO2) kan er een ‘cultural route’ ontstaan, die vestingsteden met elkaar verbindt: Groenlo en Brussel, Worms en Breisach (Duitsland), Luxemburg en Besançon, Genua en Parma.

Op het congres in Groenlo spreekt onder meer Dolly Verhoeven (hoogleraar geschiedenis van Gelderland). Bronsvoort: ,,Het gaat om het belang van de fortified heritage, het delen van de expertise van het vestingstad-erfgoed.’’

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © DE GELDERLANDER

Achterhoek