Volledig scherm
PREMIUM
Vice-burgemeester van Palmanova Adriana Danielis (tweede van links) werd vorig jaar tijdens de Slag om Grolle rondgeleid door Marjolein Houwer, burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Marieke Frank. © Marcel Houwer

Grolse vlag wappert op slagveld van Palmanova

GROENLO - Vanuit de lucht is Palmanova een indrukwekkende negenhoek, met in het midden een groot plein. Daaromheen de oranje pannendaken van in traditionele Italiaanse stijl. De Italiaanse vestingstad is dan ook erkend als werelderfgoed door de VN-organisatie UNESCO. Rond die wallen wordt een veldslag uit het begin van de 17e eeuw al enkele jaren nagespeeld: dit weekend met deelnemers van de Compagnie Grolle.

Volledig scherm
Marjolijn Houwer op de vorige Slag om Grolle, © Marcel Houwer

De negen Grolse soldaten zinken getalsmatig in het niet bij de meer dan 3.000 huurlingen, die in het voorjaar van 1617 onder leiding van de Nederlandse legerleider Johan Ernst van Nassau-Siegen met enkele schepen naar de Italiaanse stad afreisden voor een belegering. ,,Vorig jaar was de viceburgemeester van Palmanova te gast bij de slag om Grolle”, vertelt Marjolein Houwer van de organisatie die deze slag voorbereidt voor oktober 2019. ,,Wij brengen nu een tegenbezoek en nemen de Grolse vlag mee.”

Het gezelschap van negen soldaten wordt uitgebreid met twee leden van de organisatie en wethouder Bart Porskamp en burgemeester Annette Bronsvoort. De gemeentebestuurders zijn, om in stijl te blijven, tijdens hun bezoek aan de slag ook in de 17e eeuwse kledij gehuld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek