Volledig scherm
Het paasvuur in Zieuwent. © Jan Ruland van den Brink

Grote paasvuren in de Achterhoek gaan misschien wél door

DOETINCHEM - Mogelijk gaan de grote paasvuren in de Achterhoek wel door. De gemeenten hebben met de Veiligheidsregio (VNOG) afgesproken dat die eerst een algemene beoordeling gaat geven onder welke omstandigheden een paasvuur toch gehouden kan worden.

Het gaat daarbij om de paasvuren waar de organisatoren het vuur combineren met een groot evenement. Denk aan Meddo, Zieuwent, Velswijk en Nieuw-Wehl. Als de VNOG de voorwaarden heeft opgesteld, wordt per groot paasvuur gekeken of het evenement aan de voorwaarden kan voldoen. ,,Je moet bijvoorbeeld kijken naar de locatie van een paasvuur. Wordt een paasvuur gehouden midden op een weiland met nauwelijks natuur in de omgeving, dan kijken we daar anders naar dan een paasvuur pal tegen een natuurgebied aan”, verduidelijkt woordvoerder Bert Huisman van de VNOG.

Minder vuren

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de Achterhoek met Pasen sowieso minder vlammenzeeën heeft. De gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland en Berkelland zetten reeds al een streep door de paasvuren. Bronckhorst heeft achttien relatief kleine paasvuren de wacht toegezegd neemt uiterlijk donderdag een beslissing over de grotere. Ook de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Doetinchem zijn er nog niet helemaal uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent
    PREMIUM

    Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent

    ZIEUWENT – Het moest het topjaar van Paaspop Zieuwent worden, jaargang 2001. Met grote namen als Ilse Delange, Krezip, Racoon en Kane. ,,We rekenden op tienduizend bezoekers, zouden weer wat spek op de botten krijgen’’, zegt Jos Kolkman, in 1980 één van de vijf initiatiefnemers van het jaarlijkse festival. ,,En toen trok voormalig burgemeester Van Rijckevorsel er op het laatste moment de stekker uit.’’

Achterhoek