Volledig scherm
PREMIUM
De Stadsbank Oost Nederland. foto MARCEL BRUGGEMAN © #MARCEL BRUGGEMAN

Grote verschillen in rentes bij sociale leningen voor Achterhoekers in armoede

GENDRINGEN/LICHTENVOORDE - Mensen in armoede in Oost Gelre en Oude IJsselstreek gaan minder rente betalen voor ‘sociale leningen’. Per 1 januari worden de rentepercentages in deze gemeentes fors verlaagd. Wordt nu nog maximaal 10,9 procent rente gevraagd bij een lening via de Stadsbank Oost Nederland, dat wordt in Oost Gelre 5 procent en in Oude IJsselstreek 4 procent.

In de Achterhoek worden jaarlijks zo’n 150 tot 200 sociale leningen verstrekt. De rentetarieven zijn voor de Stadsbank kostendekkend en liggen iets onder de reguliere leningen via de bank. Aangesloten gemeenten kunnen er sinds 2017 voor kiezen om lagere rentes te bieden via de Stadsbank. Het verschil wordt betaald door de gemeenten. Bronckhorst was de eerste Achterhoekse gemeente die er voor koos om de rentes aan te passen. De gemeente is sinds dit jaar landelijk gezien één van de koplopers als het gaat om lage rentes: 2,3 procent.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek