Vragender anno 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
Vragender anno 2018. © theo kock persfotografie

Het 'ontboerde' platteland, steeds meer boeren gooien het bijltje erbij neer

In zijn boerderij in de Achterhoek, laat Hans Prins (50) op zijn telefoon een filmpje zien van zijn werkplek. Buiten op het erf blaft een hond, zijn huis ligt aan een stille zandweg in glooiend landschap, maar wat hij laat zien, heeft een totaal andere sfeer: het is een soort verkeerstoren in een fabriek. Procesoperators zitten bij een zuivelcoöperatie achter computers om de productie van babyvoeding aan te sturen.

5 reacties

 • Titus

  4 jaar geleden
  Ja hoor, maar ook kerkbezoekers hebben alle luxe in hun huizen. Dat constateer ik ook, en niet weinig.
 • Wim

  4 jaar geleden
  De politiek beseft onvoldoende de   ‘ratrace’ waarin boeren zijn verzeild. De natuurlijke grenzen zijn allang bereikt en toch moet alles nog industriëler, grootschaliger omdat de deur met concurrentie vanuit China of VS wijd openstaat. De Neoliberalen (VVD, Rutte) zullen dit niet stoppen, en de grote boeren ook niet. De grootste luchtvervuiling komt van boeren (zie CBS), ook enorme branden met 10.000’en dode dieren zijn aan de orde van de dag, tevens het massaal verdwijnen van natuur rond deze bedrijven is de realiteit. Kortom, stop de ratrace, stop de vervuiling van onze omgeving.
 • Hendrik

  4 jaar geleden
  complimenten voor de Gelderlander, mooi artikel dat een verhelderende inkijk geeft in de huidige boerenwereld
 • ber

  4 jaar geleden
  De kerk en het kleine gezinsbedrijf moesten plaatsmaken voor het grootgeld en de bank. Alles moest mooier, beter en sneller, uiteraard alleen maar om de rijken nog rijker te maken. Maar weinig boeren hebben aan deze verleidingen weerstand kunnen bieden. Er zijn er nog wel gelukkig, en de boer, hij ploegde voort...
 • Kat

  4 jaar geleden
  De fiscus is ook enorm gedreven om boeren af te laten rekenen. Wil je boer blijven, dan wordt je als kleinschalig landbouwer gedwongen het bedrijf te staken. Jammer voor de kleine boeren en het landschap dat ze vaak in standhouden.