Volledig scherm
PREMIUM
Vragender anno 2018. © theo kock persfotografie

Het 'ontboerde' platteland, steeds meer boeren gooien het bijltje erbij neer

In zijn boerderij in de Achterhoek, laat Hans Prins (50) op zijn telefoon een filmpje zien van zijn werkplek. Buiten op het erf blaft een hond, zijn huis ligt aan een stille zandweg in glooiend landschap, maar wat hij laat zien, heeft een totaal andere sfeer: het is een soort verkeerstoren in een fabriek. Procesoperators zitten bij een zuivelcoöperatie achter computers om de productie van babyvoeding aan te sturen.

Prins is dik tevreden met die baan. Toeval, zegt hij, dat hij in het zuivel is gebleven. Toen hij na twintig jaar stopte als melkveehouder, pakte hij alles aan en zat ook even in de bouw. ,,Op een boerenbedrijf kan van alles ineens misgaan", zegt hij. ,,Dat iedereen op zaterdagavond in zijn beste kleren zit en er ineens een machine kapot gaat. Of het gras ligt los en het begint ineens te regenen. Qua gezinsleven is dit makkelijker." 

Toch ging de knop niet zomaar om. Zoals bij de meeste boeren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek