Volledig scherm
In de houtwal langs het perceel van het klooster is niet alleen gesnoeid, er zijn ook bomen geveld. © DG

Illegale bomenkap bij Koptisch klooster Lievelde stilgelegd

LIEVELDE - De gemeente Oost Gelre heeft dinsdag officieel de snoeiwerkzaamheden langs de Kloosterstraat in Lievelde stilgelegd. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

Leden van de Koptische kerk waren op rigoureuze wijze een houtwal aan het uitdunnen. Daarbij zijn ook enkele bomen geveld die nooit gekapt hadden mogen worden, verklaart de gemeente. Zelfs niet als er een vergunning was aangevraagd. Op zaterdag waren leden van de omgevingsdienst en politie ook al bij het klooster.

Verdacht
„We waren sinds juli al verdacht op illegale snoeiwerkzaamheden op het perceel”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. „Toen een medewerker van de omgevingsdienst op zaterdag langs het klooster reed, constateerde hij dat er wederom verkeerd gesnoeid werd. Daarop heeft hij samen met de politie een bezoek gebracht aan het klooster.”

De politie laat op haar beurt weten alleen een adviserende rol gehad te hebben. „We gingen niet mee vanwege de veiligheid, maar omdat de desbetreffende agent milieuhandhaver is”, aldus een woordvoerder van de politie.

Op dinsdag volgde het bezoek van de gemeente omdat alleen die instantie formeel een stop op het werk kan leggen. De schade was in de tussentijd niet groter geworden.

Herplanten
Hoeveel bomen er illegaal gekapt zijn, is nog niet duidelijk. De gemeente wil dat eerst verder inventariseren, dan wordt ook pas duidelijk of er een boete wordt uitgedeeld. Volgens de gemeente krijgt het klooster in ieder geval de plicht om nieuwe bomen terug te planten.

Jammer
De secretaris interne zaken van de kerk laat weten dat hij alle ontstane commotie betreurt. „Momenteel loopt het onderzoek van de gemeente nog. Ons plan is de sportvelden bij het klooster weer in ere te herstellen. Het is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest de natuur schade aan te brengen. Hier is echt sprake geweest van een misverstand.”

Achterhoek