Volledig scherm
© Thinkstock

In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchemmers houden zich in

LICHTENVOORDE/ DOETINCHEM - Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek behoren tot de top twintig van Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste mensen wonen die ‘overmatig’ alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer. Overmatig drankgebruik betekent voor volwassen mannen dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om meer dan veertien glazen. 

Quote

Alleen in de kleine gemeente Rozendaal zijn er percentu­eel gezien meer mensen die van de nodige borrels houden.

Eén op de tien inwoners van de gemeente Oost Gelre is volgens Afkickkliniekwijzer een overmatige drinker. Hiermee staat Oost Gelre in de Gelderse ranglijst op plek twee. Alleen in de kleine gemeente Rozendaal zijn er percentueel gezien meer mensen die van de nodige borrels houden. In Bronckhorst is 9 procent van de inwoners een overmatige drinker. In Berkelland en Oude IJsselstreek liggen de percentages op respectievelijk 8 en 7 procent. 

Meer dan één glas per dag

Volgens Paul Jansen van Afkickkliniekwijzer drinkt ‘slechts’ 26 procent van de gemeente Oost Gelre geen of weinig alcohol. ,,Dat wil zeggen: maximaal één glas per dag", verduidelijkt Jansen. Hiermee heeft de gemeente de meeste drinkers van alle Gelderse gemeenten (74 procent). Bronckhorst staat gedeeld vierde op de lijst: 66 procent van de inwoners drinkt er alcohol.  

Slechts 4 procent in Doesburg

De Doetinchemmers en Doesburgers lijken betrekkelijk weinig alcohol te drinken. In Doesburg drinkt ‘slechts’ 4 procent overmatig. Daarmee is zij na Arnhem de meest ‘gezonde’ gemeente van Gelderland. Ook in Doetinchem kunnen ze zich inhouden (6 procent), al moet gezegd worden dat de percentages allemaal dichtbij elkaar liggen. 

Afkickkliniekwijzer baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op een rij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek