Volledig scherm
© Thinkstock

Initiatief voor zonnepark in Lievelde

LIEVELDE - In het buitengebied van Lievelde bestaan plannen voor een zonnepark. Twee ondernemers willen op hun eigen grond aan de Nieuwendijk energie op gaan wekken met zonnepanelen.

De gemeente Oost Gelre staat in principe positief tegenover het initiatief, maar stelt vooraf wel eisen. Die gaan over de wijze waarop omwonenden en andere partijen bij de voorbereidingen worden betrokken. De ondernemers moeten zelf de boer op met hun idee, en op deze manier zorgen dat het plan voldoende draagvlak krijgt. Dan kan het bijvoorbeeld gaan over inpassing van het zonnepark in het landschap of afname van energie door omwonenden.

Centrale rol

Voor de gemeente Oost Gelre gaat het om een pilot met de nieuwe Omgevingswet. Daarbij speelt communicatie met partijen van buitenaf door initiatiefnemers een centrale rol. De eerste bijeenkomst met direct aanwonenden is inmiddels achter de rug, er volgen nog bijeenkomsten voor belangenorganisaties en voor algemeen geïnteresseerden. 

Het besluit of er een zonnepark komt, blijft in handen van de gemeenteraad. Betrokkenen die zich niet in de plannen kunnen vinden, behouden de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen of de rechter in te schakelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek