Volledig scherm
PREMIUM
TK -Duiven-Jelle van Gorkum-Foto Theo Kock © Theo Kock

Jelle van Gorkom: ‘Mijn letsel is niet de schuld van de sport’

DUIVEN - Jelle van Gorkom (28) wilde nog graag Olympisch kampioen BMX worden in Tokio (2020) en aansluitend met zijn vriendin Doete emigreren naar de VS. Plannen die bij het oud vuil liggen sinds hij een jaar geleden bij een training hersenletsel opliep. 

Jelle van Gorkom is in de bloei van zijn leven als hij op dinsdag 9 januari 2018 bij aanvang van een training op Papendal zijn crossfiets de startheuvel afstuurt en niet - of te laat - ziet dat negen meter lager de veiligheidsketting nog voor de baan hangt. Twee weken daarna ontwaakt de geboren Achterhoeker in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Hij kan niet meer bewegen en praten. Zijn ouders en vriendin horen van artsen dat hem, gezien de onderzoeken van dat moment,  vermoedelijk een leven rest als kasplantje. 

Bijna een jaar later doet Van Gorkom de voordeur open van zijn rijtjeswoning in Duiven. Hij loopt en praat, maar trekt met zijn linkerbeen en zijn linkerarm is vooral ballast. ,,Alles waar ‘effe’ voor staat, kan ik niet, daar komt het op neer", zegt de man die in de zomer van 2016 zilver won tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. ,,Maar het gaat grotendeels goed met me.” Hij vertelt zijn verhaal in korte zinnen. 

Herinner je je het ongeluk?

,,Van twee dagen ervoor tot zes weken erna herinner ik me niets. Ik denk dat de hersenen die herinneringen zelf uitschakelen, als soort beveiliging. Het is té traumatisch. Ik was samen met teamgenoot Niek Kimmann. Die zag me naar beneden gaan. Normaal ben ik met vijf omwentelingen onder maar volgens hem maakte ik er maar vier. Toen stopte ik met trappen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent
    PREMIUM

    Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent

    ZIEUWENT – Het moest het topjaar van Paaspop Zieuwent worden, jaargang 2001. Met grote namen als Ilse Delange, Krezip, Racoon en Kane. ,,We rekenden op tienduizend bezoekers, zouden weer wat spek op de botten krijgen’’, zegt Jos Kolkman, in 1980 één van de vijf initiatiefnemers van het jaarlijkse festival. ,,En toen trok voormalig burgemeester Van Rijckevorsel er op het laatste moment de stekker uit.’’

Achterhoek