Volledig scherm
Rupsen vreten de bomen kaal langs de Ruurloseweg in Groenlo. © Jan Ruland van den Brink

Kaalgevreten bomen in de Achterhoek: ‘Het lijkt wel herfst’

GROENLO - Kale, leeggevreten bomen langs de Ruurloseweg in Groenlo zorgen op dit moment voor herfsttaferelen in de Achterhoek. 

De bomen lijken ten dode opgeschreven.  Het zijn de rupsen van de kleine en de grote wintervlinder, maar ook de eikenbladroller, de processierups en de kleine voorjaarsspanner die zich te goed doen aan de bladeren.  Het is geen puur Achterhoekse plaag. De Vlinderstichting krijgt berichten uit heel Nederland dat er in de bossen veel rupsen actief zijn. Vooral de eik is een geliefde prooi, maar ook populieren, essen, iepen, esdoorns en beuken zijn de pineut.

Plaatselijk wordt gesproken van een rupsenplaag. Ze vreten soms hele bossen kaal. ,,Maar het zijn niet alleen rupsen”, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,Ook de meikevers en de larven van bladwespen zorgen voor kaalheid.” 

In de zomer weer in blad

Hij heeft overigens wel een geruststellende mededeling. ,,De bomen kunnen het hebben. Later in het jaar zullen ze weer uitlopen. Ze hebben namelijk reserveknoppen die rond 24 juni, de heiligendag van Sint Jan, uitlopen. Die heten dan ook niet voor niets Sint-Jansloten. In de zomer zitten de kaalgevreten bomen dan weer volop in het blad. Natuurlijk verzwakt het een boom wel. Zeker in combinatie met de droogte en hitte van vorig jaar en als het vaker gebeurt, wordt een boom zwakker. Maar het duurt wel even voor een eik echt doodgaat.”

Fijnsparren dood

Wat niet terugkomt zijn de fijnsparren, die momenteel massaal het loodje leggen vanwege de letterzetter, meldt boswachter Anouk Ballot van Natuurmonumenten. ,,Dat insect kruipt onder de bast in de sapstroom van de boom. Dat is dodelijk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek